Ursul prezent de câteva zile în cartierul Pâclișa din Alba Iulia a intrat, miercuri, într-o gospodărie unde a devorat o scroafă cu 12 pui. Jandarmii au fost alertați prin serviciul  112 și s-au deplasat la fața locului. Au fost trase în plan vertical mai multe focuri de armă, însă animalul nu a reacționat.

În județul Alba ar fi vorba despre 3 urși care au început să dea târcoale zonelor locuite, doi urși în zona Pâclișa și unul în zona Bergin.

În urma multor apeluri semnalate de cetățenii județului Alba  prin numărul unic de urgență 112, cu privire la prezența unui urs în apropierea caselor, în special în zona Păclișa, s-au deplasat efective de jandarmi care au asigurat măsurile de ordine publică. Sâmbătă 22 iunie a fost semnalat un apel iar luni  01 iulie au fost semnalate 5 apeluri de la cetățeni care au cerut sprijinul forțelor de ordine pentru a nu le fi pusă în pericol viața lor cât și a animalelor din gospodărie.

În ultima perioadă au devenit frecvente cazurile în care urșii, în căutare de mâncare pătrund  în gospodăriile oamenilor creând panică. Jandarmii albaiulieni au intervenit împreună cu celelalte autorități abilitate  la fiecare solicitare din partea cetățenilor, patrulând în zonele frecventate de urs.

Fiind atrași de resturile alimentare urșii s-au deplasat spre zonele populate, iar pentru a evita producera unor situații periculoase, recomandăm populației următoarele:

-să depoziteze resturile alimentare în locuri în care ursul nu poate avea acces;

-dacă văd animalul în apropiere să nu încerce sub nicio formă să îl hrănească;

-dacă dețin livezi cu pomi fructiferi să culeagă fructele deoarece alterarea acestora provoacă un miros puternic resimțit de urși ;

-în cazul apropierii ursului, să-și păstreze calmul și să evite contactul cu acesta;

-să nu încerce să intervină pentru îndepartarea acestuia;

-cel mai important,  dacă sunt martori  la un astfel de eveniment, să apeleze sistemul unic de urgență 112.