Un deputat de Alba vrea reintroducerea orelor de educație rutieră în școli.

Deputatul Florin Roman vrea să reintroducă educația rutieră în școli. Parlamentarul de Alba a inițiat un proiect de lege prin care copii claselor I-IV să beneficieze de aceste cursuri în toate școlile din România. 

Dacă proiectul va trece de cele două Camere și apoi de președintele țării, agenții rutieri vor merge în școli de două ori pe lună și îi vor învăța pe elevi semnele de circulație.

Florin Roman, motivează proiectul ca fiind o necesitate.

”Poliţia Română trage un semnal puternic de alarmă: copiii sunt victime în 1 din 3 accidente în care sunt implicați pietoni. Probabilitatea de deces în cazul în care impactul are loc la o viteză a vehiculului de 50 km/h este de 90% sau chiar mai mult.

Riscul de producere a unui accident în zona şcolilor crește și este asociat şi cauzei de neacordare prioritate copiilor angajaţi în traversarea drumului la trecerile pentru pietoni. În acest caz, sancționarea șoferilor și semnalizarea corespunzătoare a drumurilor publice nu sunt măsuri sufieciente. Copiii trebuie să fie educați în sensul prevenției unor astfel de accidente. În jumătate dintre accidentele rutiere sunt implicați pietoni.”- se arată în expunerea de motive a deputatului de Alba.

Cursurile din programa școlară, activitățile din ”Săptămâna Altfel” sunt insuficiente pentru a diminua numărul victimelor accidentelor rutiere.

Indisciplina pietonilor, viteza excesivă a şoferilor, infrastructura rutieră precară și neglijența sunt responsabile pentru aproape jumătate din totalul accidentelor produse în România în ultimii ani.

” Singura soluție care poate reduce numărul victimelor rutiere este educație timpurie.

Astfel, prin prezenta inițiativă legislativă propunem ca Ministerul Educaţiei Naţionale, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne, să elaboreaze o strategie privind educaţia pentru prevenția rutieră a elevilor, în dezbatere cu toți factorii decizionali, până la data de 31 decembrie 2020. Strategia trebuie să fie transpusă în planurile-cadru de învăţământ începând cu anul şcolar 2021-2022. Ideal ar fi ca elevii din învățământul obligatoriu de stat, privat și confesional să beneficeze de cel puțin un curs de prevenție rutieră o dată la două săptămâni. Școala va putea decide dacă această practică va fi extinsă prin curriculumul la decizia şcolii, la propunerea consiliului profesoral.” – mai arată Florin Roman

 

Articolul precedentAcţiune cu efective mărite la Alba Iulia
Articolul următorDoi bărbați din Alba, urmăriți internațional, au fost reținuți

Comments are closed.