Topul alimentelor ce pot stimula buna dispoziție

Multe studii au demonstrat că depresia este adesea provocată de lipsa de serotonină (hormonul fericirii), iar una din soluțiile pentru a o depăși această stare de spirit, ar fi stimulăm producerea acestui hormon.

Serotonina poate fi stimulată prin expunerea la soare, prin activități precum sportul sau meditația, însă un aspect esențial îl joacă alimentele pe care le consumăm. În acest caz un rol cheie îl joacă triptofanul.

Serotonina este o substanță cu rol de neurotransmiţător, adică participă la transmiterea unei informaţii specifice de la un neuron la altul.

Ea este produsă LA NIVEL CELULAR (celulele cromafine din mucoasa gastro-intestinală 95%), la nivelul creierului (neuronii serotoninergici 1%) și la nivelul țesutului osos (osteoclaste).

La baza producerii serotoninei stă aminoacidul esenţial triptofan. Acesta ajunge în corpul uman printr-o alimentaţie adecvată, deoarece nu poate fi sintetizat de organism. Din triptofan vor fi sintetizate serotonina, melatonina şi vitamina PP (vitamina B3).

Principalele surse de triptofan sunt:

– carnea de pasăre;
– carnea roșie de vită;
– caviar;
– peștele roșu;
– fructele de mare;
– în hrișcă;
– în tahină (pastă din semințe de susan);
– nuci precum caju sau alunele;
– semințele de dovleac și floarea soarelui;
– ouăle;
– cașcaval, brânza de vaci;
– laptele și iaurturile;
– leguminoasele, în special lintea, năutul, mazărea și soia;
– cerealele: grâul, orezul, spelta, ovăzul, orzul și secară;
– migdalele, arahidele, fisticul, nucile de pin;
– fructe precum bananele, căpșunele, citricele, piersicile, strugurii și merele;
– legumele precum spanacul, castravetele, sparanghelul, varza de Bruxelles, țelina, ceapa, usturoiul, salata sau vinetele.

Ar fi interesant de menționat faptul că și ciocolata este un aliment care ne ridică dispoziția. Însă acțiunea ei se datorează nu triptofanului, ci fenilalaninei, unui alt aminoacid care crește nivelul endorfinelor și acționează similar unui produs antidepresiv.

Totodată, există şi alimente care conţin serotonină. Cele mai bogate în acest hormon sunt nucile, bananele, ananasul, kiwi, prunele şi roşiile. Aceste alimente cresc cantitatea de serotonină de la nivel intestinal, însă nu influenţează şi serotonina din creier.

IMPORTANT: Informațiile din acest articol sunt recomandări generale cu caracter informativ, facultativ, ce nu înlocuiesc indicațiile unui medic specialist.

Bibliografie

“Eurofins Biomnis.” Eurofins Biomnis, 2019, www.eurofins-biomnis.com
Allain P. “Sérotonine” 2004, https://www.lab-cerba.com
“Une Nouvelle Étude Sur Le Rôle de La Serotonine Dans La Prise de Décision.” Institut Du Cerveau, 2017, https://institutducerveau-icm.org
Priscille Tremblais. “À Quoi Sert La Sérotonine ?” Lanutrition.fr, LaNutrition.fr – Information Alimentation, Santé, Guide de nutrition, Dec. 2007, www.lanutrition.fr
‌“Serotonin Syndrome – Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala

Articolul precedentScandal într-o familie din Cistei
Articolul următor7 angajați ”la negru„ la firme de construcții din Alba

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.