Procesul verbal va fi fotografiat și afișat instantaneu pe site-ul Autorității Electorale Permanente și apoi va fi afișat rezultatul, a spus Toni Greblă pentru Radio România Actualități.
Campania electorală pentru alegerea președintelui României se încheie sâmbătă, la ora 7:00.
Toți competitorii politici care au materiale de propagandă electorală afișate sau în mediul virtual au obligația să le îndepărteze sau să le șteargă.
Pentru alegerile prezidențiale, sunt organizate 18.968 de secții de votare la nivel național și 950 de secții în străinătate.
În străinătate, votul a început vineri.
Au fost tipărite aproximativ 19 milioane de buletine de vot, care au ajuns la prefecturi și urmează să fie distribuite în secțiile de votare, împreună cu ștampilele, procesele verbale și toate materialele necesare.
Până la data limită, au fost primite peste 6.500 de solicitări de vot prin corespondență.
„Candidații trebuie să știe, și staff-urile şi partidele, alianțele etc care îi susțin, trebuie să știe că toate materialele de propagandă electorală trebuiesc îndepărtate, respectiv șterse din mediul online. Sâmbătă și în toată ziua de duminică, orice fel de campanie pentru alegerea președintelui este interzisă”, a precizat președintele Autorității Electorale Permanente, invitatul de vineri al rubricii „Apel matinal” de la Radio România Actualități.
Toni Greblă a fost întrebat despre prezența pe buletinele de vot a lui Ludovic Orban, retras recent din cursa prezidențială.
„Probabil, retragerea unui candidat, după ce perioada în care putea să se retragă s-a epuizat, după tipărirea buletinelor de vot, probabil produce consecințe sau ceva consecințe politice, electorale. Însă, din punct de vedere al desfășurării procesului electoral, aceasta nu are niciun fel de semnificație. Deci el rămâne, acei candidați care pe retrag, rămân înscriși pe buletinul de vot. Vor fi voturile numărate, iar voturile că aparținând acestora vor fi contorizate în dreptul acelui candidat. Ele după aia rămân doar ca dată statistică în dreptul acelui candidat niciun alt candidat nu poate să profite sau să fie dezavantajat de voturile care le-a obținut candidatul care s-a retras. Mai bine zis, ele vor fi doar pentru date statistice trecute la rezultatul final al votului, fără însă să aibă niciun fel de consecință în planul alegerilor”, a precizat șeful AEP.
„Din păcate, votul acelui alegător va fi trecut în dreptul candidatului retras, practic nu va folosi la nimic votul pe care l-a exercitat acel alegător care a ales un candidat care la data respectivă era un candidat valabil înscris în cursa prezidențială, dar ulterior s-a retras. Asta poate avea consecințe politice, să fie supărat alegătorul respectiv pe candidatul care intempestiv se retrage”, a adăugat el.
Toni Greblă a oferit explicații despre cazul independentului Călin Georgescu, obligat de Biroul Electoral Central să șteargă postările electorale din mediul online care nu conțin codul de identificare primit de la Autoritatea Electorală Permanentă.
„Este o prevedere legală, tocmai pentru a urmări trasabilitatea materialelor de propagandă în mediul online sau afișele ș.a.m.d. Toate trebuie să aibă inscripționate un anume cod care este oferit de Autoritatea Electorală Permanentă mandatarului financiar al competitorului electoral. Lipsa unui astfel de cod de pe un material de propagandă electorală înseamnă că acela este realizat, distribuit ș.a.m.d. în condiții care nu sunt prevăzute de lege, motiv pentru care Biroul Electoral Central, sesizat cu acest lucru, a hotărât ca să fie îndepărtate din mediul virtual, pentru că era vorba de niște spoturi distribuite pe niște rețele sociale – Meta, Tiktok, Facebook – și ele au fost îndepărtate de pe aceste rețele de socializare. Nu numai cu acest candidat s-a întâmplat acest lucru. Au fost mai multe decizii atât ale Birourilor Electorale Județene cât și a Biroului Electoral Central de îndepărtare a unor materiale fie afişe, fie în mediul virtual”, a punctat președintele AEP.
„Pentru prima dată, Autoritatea Electorală Permanentă – printr-un soft realizat la solicitarea noastră, în colaborare cu Serviciul de Telecomunicații Speciale – va afișa în timp real rezultatele votului imediat ce acesta va fi fost terminat în fiecare secție de votare. Automat fotografia procesului-verbal încheiat în secția de votare, proces-verbal care va consemna rezultatul votului în secția respectivă semnat de către toți membrii biroului secției de votare va fi fotografiat și afișat instantaneu pe site-ul Autorității Electorale Permanente și apoi va fi afișat rezultatul. Repet, după ce voturile vor fi fost numărate în fiecare secție de votare, afișăm rezultatele parțiale în timp real.
După ce aceste rezultate din secțiile de votare vor fi validate de Birourile Electorale Județene, asta înseamnă o oră, două diferență, vor fi afișate pe site-ul Autorității și al Biroului Electoral Central și rezultatele parțiale, iar apoi rezultatele finale ale votului pentru alegerea președintelui”, a subliniat Toni Greblă la RRA.
Anul acesta, pentru votul prin corespondență la prezidențiale și-au manifestat interesul aproximativ 6.500 de români cu domiciliu sau reședința în străinătate.
„Au primit plicurile conținând buletinul de vot și toate celelalte materiale necesare exercitării votului prin corespondență. Am primit până ieri aproximativ 4.000 de buletine de vot, de plicuri conținând buletinul de vot. Probabil mai e timp și astăzi să primim aceste plicuri. Ele vor fi deschise duminică, la ora 21:00, și se vor cuantifica în dreptul competitorului pe care l-a ales alegătorul cu domiciliul sau reședința în străinătate”, a conchis șeful Autorității Electorale Permanente.