Stomacul și creierul sunt într-o comunicare constantă, iar în funcție de alimentele pe care le consumăm, nivelul de energie din corp și din creier variază, principala cauză fiind declanșarea unor procese metabolice care afectează direct producția de energie.

O alimentație necorespunzătoare nu rezultă doar într-un nivel de energie mai redus, ci și într-o creștere a radicalilor liberi care dăunează țesutului creierului. Sursa acestor probleme stă în inflamația intestinului, spune Dr. Uma Naidoo nutriționist și expert în psihiatrie și neurologie, membru al Școlii de Medicină din cadrul Universității Harvard.

Dacă înțelegem ce alimente contribuie la inflamația cronică a intestinului și a creierului, înseamnă că am căștigat încă un pas mare în gestionarea stării de spirit și a nivelurilor de energie.

1. Alimente procesate

Consumul de alimente procesate nesănătoase, cum ar fi produse de copt și băuturile carbogazoase, care sunt încărcate cu zaharuri rafinate și adăugate – adesea sub formă de sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză – inundă creierul cu prea multă glucoză. Acest „potop de zahăr” poate duce la inflamație în creier și poate duce în cele din urmă la depresie și oboseală.

În loc să cumpărați alimente procesate, specialistul ne recomandă să căutăm alimente integrale bogate în nutrienți, cum ar fi fructe proaspete sau legume, și proteine curate, cum ar fi carnea de vită organică hrănită cu iarbă sau pește proaspăt, de preferat cel care nu este prins în crescătorii.

2. Uleiuri industriale din semințe

Industrializarea producției alimentare a dus la dezvoltarea uleiurilor ieftine, foarte procesate, create din produsul secundar al culturilor abundente. Acestea includ uleiuri de porumb, semințe de struguri, floarea-soarelui, soia și ulei de palmier.

Prin procesare, aceste uleiuri devin incredibil de bogate în acizi grași omega-6 inflamatori și lipsite de omega-3 antiinflamatori, acestea din urmă fiind extrem de importanți pentru sănătatea creierului. Studiile au arătat că persoanele care consumă alimente bogate în acizi grași omega-6 prezintă un risc mai mare de depresie în comparație cu cei care consumă alimente bogate în omega-3.