Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia a început testarea pentru depistarea COVID-19 în propriul laborator

Ghidurile publicate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru diagnosticul bolnavilor cu COVID-19 recomandă o singură metodă de testare pentru noul coronavirus : RT-PCR, acronim pentru Real-Time Polymerase Chain Reaction, în traducere, reacție de polimerizare în lanț cu detecție în timp real.

Tehnica RT-PCR este folosită pentru analize de laborator complexe, care țin de biologia moleculară, o ramură a biologiei înrudită cu genetica. Virusul SARS-CoV-2 este unul de tip ARN, informația lui genetică fiind codificată sub formă de acid ribonucleic. Prin testarea PCR, se pot recunoaște secvențele genetice specifice acestui virus. Fiecare organism este caracterizat printr-un tip de ADN unic. Microorganismnele, implicit virusurile sunt caracterizate de asemenea printr-un ARN unic. Pe baza unicității ARN-ului se pune diagnosticul pozitiv de prezență a microorganismului în proba analizată.

Testarea RT-PCR este o tehnică superioară care necesită personal specializat, echipamente specifice, reactivi si spații adecvate.

Spitalul Județean de Urgență (SJU) Alba Iulia a început astăzi, 11 aprilie, testarea pacienților pentru depistarea cazurilor COVID-19 în propriul laborator după ce în cursul nopții de vineri spre sâmbătă au ajuns ultimele componente necesare liniei de diagnosticare.

Fondurile necesare pentru cumpărarea unei linii complete de diagnosticare a cazurilor de COVID-19 au fost puse la dispoziție de către compania Transavia, iar achiziția aparaturii și echipamentelor (Real Time PCR, extractor, hote, centrifugi, vortex, kituri de extracție și detecție etc.) a fost realizată de către SJU Alba Iulia.

Linia de diagnosticare a COVID-19, boală cauzată de infecția cu noul coronavirus (SARS-CoV-2), este formată din aparatură și componente performante și are capacitatea de a testa circa 400 de probe biologice recoltate, în 24 de ore. Astfel, are posibilitatea de a testa toți pacienții SJU Alba Iulia, toate cadrele medicale și personalul auxiliar din cadrul unității medicale, dar și alte probe biologice care sunt trimise de la pacienți din județ. În cadrul laboratorului de diagnosticare a cazurilor COVID-19 lucrează  1 medic, 3 biologi și 2 asistenți medicali.

Premergător testării probelor recoltate de la pacienții SJU Alba Iulia, s-au realizat o serie de examinări de probă, care au fost conforme, iar personalul medico-sanitar a beneficiat de instruire de specialitate.

Reamintim că în Monitorul Oficial al României a fost publicat marți, 7 aprilie 2020, ordinul privind includerea SJU Alba Iulia pe lista unităților specializate care realizează testarea RT-PCR pentru stabilirea diagnosticului de sindrom respirator acut sever determinat de noul coronavirus SARS-CoV-2, care cauzează boala denumită COVID-19.

Articolul precedentSCUTUL PĂDURII : Amenzi în valoare de 19.500 de lei și 140 mc de material lemnos confiscat de polițiștii din Alba.
Articolul următorPrimul pacient tratat la Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud împotriva COVID 19 a fost declarat VINDECAT

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.