Specialiștii antidrog, prezenți la deschiderea noului an școlar

Deschiderea anului şcolar 2018-2019 este o ocazie potrivită de a lua poziţie în faţa fenomenului consumului de droguri în rândul tinerilor, prin punerea în practică a unui răspuns instituţional. 

Pentru a realiza acest lucru, Agenţia Naţională Antidrog, respectiv Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Alba depune eforturi în ceea ce priveşte creşterea accesibilităţii grupului ţintă la informaţii, prin realizarea de proiecte şi campanii care să ajute tinerii să îşi dezvolte abilităţile de luare a deciziilor în mod conştient şi informat cu privire la consumul de droguri şi efectele acestora.„, au declarat reprezentanții CPECA Alba.

Specialiştii din cadrul Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba au participat la festivităţile organizate în unităţile şcolare din municipiul Alba Iulia, cu prilejul deschiderii anului şcolar 2018-2019,

Aceştia au transmis cele mai calde şi deosebite urări de început de an şcolar elevilor şi cadrelor didactice, precum şi mesaje antidrog ce au avut ca scop informarea şi conştientizarea efectelor pe care le produce consumul de droguri şi de noi substanţe psihoactive asupra organismului.

În anul şcolar 2018-2019, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba va dezvolta şi implementa următoarele proiecte:

CONCURSUL NAŢIONAL ‘MESAJUL MEU ANTIDROG’

Obiectiv: Dezvoltarea unor atitudini şi practici de viaţă sănătoasă pentru elevii din învăţământul gimnazial şi liceal, prin implicarea în activităţi artistice şi sportive, ca alternativă la consumul de tutun, alcool şi droguri.

PROIECTUL NAŢIONAL ‘NECENZURAT’

Obiectiv: Formarea pentru elevii cu vârsta cuprinsă între 12-14 ani a unor abilităţi de viaţă, necesare luării unor decizii informate, corecte şi responsabile în legătură cu consumul de tutun, alcool şi droguri. În anul şcolar 2018-2019, se vor organiza cursuri de formare pentru cadrele didactice care doresc să implementeze proiectul.

PROIECTUL NAŢIONAL ‘FRED GOES NET’ INTERVENŢII TIMPURII PENTRU CONSUMATORII DE DROGURI CARE AU FOST IDENTIFICAŢI/DEPISTAŢI PENTRU PRIMA OARĂ

Obiectiv: Realizarea de intervenţii timpurii pentru elevii (14-19 ani) care au fost identificaţi/depistaţi pentru prima oară în legătură cu consumul de droguri în scopul prevenirii transformării consumului experimental şi ocazional în consum regulat, prin participarea la Cursurile FRED.

PROIECTUL NAŢIONAL ‘ABC-UL EMOŢIILOR’

Obiectiv: Dezvoltarea emoţională a elevilor din clasele I şi a II-a, în vederea neînceperii sau întârzierii debutului consumului de droguri.

PROIECTUL NAŢIONAL ‘CUM SĂ CREŞTEM SĂNĂTOŞI’

Obiectiv: Promovarea unui stil de viaţă sănătos în rândul copiilor cu vârsta între 5-7 ani (preşcolari de grupă mare şi şcolari din clasa 0) pentru prevenirea comportamentelor cu risc pentru sănătate, precum şi pentru neînceperea sau întârzierea debutului consumului de droguri.

PROGRAMUL NAŢIONAL ‘SĂ ŞTII MAI MULTE, SĂ FII MAI BUN’ – ORA ANTIDROG ALTFEL

Obiectiv: Participarea la evenimentele nonformale organizate de Ministerul Educaţiei, Naţionale cu scopul de a răspunde intereselor şi preocupărilor diverse ale elevilor, prin stimularea participării la acţiuni variate, de valorizare a talentelor şi capacităţilor acestora în diferite domenii, nu neapărat în cele prezente în curriculumul naţional.

‘ZIUA NAŢIONALĂ FĂRĂ TUTUN’ – noiembrie 2018, ‘ZIUA MONDIALĂ FĂRĂ TUTUN’ – mai 2019, ‘ZIUA INTERNAŢIONALĂ ÎMPOTRIVA CONSUMULUI ŞI TRAFICULUI ILICIT DE DROGURI’ – iunie 2019.

Obiectiv: Informarea, sensibilizarea şi conştientizarea populaţiei şcolare cu privire la consumul de tutun şi droguri ilegale.

Articolul precedent153 de poliţişti au fost alături de elevi la începutul noului an școlar
Articolul următorIPJ Alba scoate patru posturi la concurs

Comments are closed.