Retailerul de modă rapidă Shein nu intenționează să încetinească vânzările în Statele Unite, în ciuda tarifelor vamale impuse de administrația americană. Donald Tang, președintele executiv al companiei, a declarat într-un interviu acordat AFP că Shein va găsi soluții pentru a-și menține fluxul de livrări, indiferent de obstacolele impuse de reglementările comerciale.
Shein, fondată în China, dar cu sediul în Singapore, este frecvent criticată pentru impactul său asupra mediului și pentru presupusa nerespectare a drepturilor muncitorilor din lanțul său de aprovizionare. Cu toate acestea, Tang susține că firma nu folosește muncă forțată și că va continua să asigure livrările către cei 90 de milioane de clienți americani, chiar dacă Washingtonul ridică semne de întrebare cu privire la scutirea de taxe pentru coletele de sub 800 de dolari – o măsură de care Shein și rivalul său Temu au profitat până acum.
„Nu ne concentrăm asupra politicii vamale”, a spus Tang. „Vom găsi o modalitate de a livra produsele noastre, deoarece modelul nostru de afaceri ne permite acest lucru.”
Compania este acuzată frecvent de ONG-uri că ar profita de exploatarea minorității musulmane uigure în fabricile de textile din Xinjiang. Amnesty International și alte organizații cer Shein să demonstreze prin verificări clare că nu colaborează cu furnizori care folosesc muncă forțată.
„Avem o politică de toleranță zero față de munca forțată”, a afirmat Tang, explicând că Shein aplică un cod de conduită în conformitate cu standardele Organizației Internaționale a Muncii. Totuși, ONG-uri precum Public Eye susțin că verificările făcute de companie sunt insuficiente, iar muncitorii din fabricile subcontractante lucrează în condiții precare, având doar o zi și jumătate liberă pe lună.
Shein plănuiește să se listeze la bursă în 2025, iar Londra pare a fi cea mai probabilă locație pentru acest pas major. Cu toate acestea, Tang nu a oferit detalii clare despre momentul exact sau despre strategia listării, menționând doar că transparența devine „o cerință, nu o opțiune” odată cu acest proces.
Compania încearcă să își îmbunătățească imaginea și printr-un program de sustenabilitate de 200 de milioane de euro destinat Europei, dar ONG-urile rămân sceptice. Prietenii Pământului acuză Shein că, în medie, adaugă 7.200 de modele noi de îmbrăcăminte zilnic și contribuie la emisii de CO2 de până la 20.000 de tone pe zi.
Sursa: Newsinn