Sfaturi de la polițiști pentru sărbători în siguranță

Pentru a petrece în siguranță minivacanța de Crăciun, polițiștii vin în sprijinul cetățenilor cu o serie de sfaturi:

 

Adoptați un comportament responsabil și respectați normele de conviețuire socială!

 

Nu intraţi în discuţie cu necunoscuţii care vă pot aborda pentru diferite acte de caritate! Nu vă lăsaţi amăgiţi de vânzătorii de ,,chilipiruri”. De cele mai multe ori produsele sunt fie contrafăcute, fie provin din săvârşirea unor infracţiuni!

 

Nu consumați, în exces, băuturi alcoolice. Comiterea faptelor antisociale poate fi înlesnită de consumul exagerat de alcool!

 

Nu răspundeți la provocări cu violență! Încercați să aplanați conflictele, iar dacă nu reuşiţi, sunaţi la S.N.U.A.U. 112- apelul este gratuit!

 

 Nu ascultați muzică la un volum ridicat! Respectați-vă vecinii!

 

Nu comunicați oricui date despre plecarea dumneavoastră și nu postați pe rețelele de socializare mesaje sau fotografii din care să reiasă absența de la domiciliu. Puteți deveni cu ușurință victima hoților din locuințe!

 

Asigurați-vă corespunzător locuința și anexele gospodărești.

 

Evitați să depozitați în locuință sume importante de bani sau obiecte cu o valoare însemnată.

 

Nu folosiți obiecte de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice decât în condiţiile şi în locurile permise de lege. Deţinerea ilegală a acestora se pedepseşte cu închisoare!

 

Dacă plecați cu trenul, fiți prudenți în gară! Hoții de buzunare pot acționa în locurile aglomerate. Nu vă lăsați bagajele nesupravegheate și nu aveți încredere în persoanele abia cunoscute! Nu împrumutați telefonul mobil sau alte gadgeturi persoanelor necunoscute!

 

În cazul călătoriei cu avionul, păstrați bunurile de valoare la dumneavoastră sau în bagajele de mână (documente de identitate, bijuterii, telefoane, etc.)!

 

Bagajul de cală trebuie să fie asigurat corespunzător, preferabil și înfoliat întrucât pe durata manipulării sau a zborului este posibil să sufere deteriorări, iar conținutul lui să fie expus. Astfel, o bună securizare a bagajului de cală va diminua riscul ca persoane neautorizate să umble în ele!

 

Pentru a nu vi se sustrage bagajul din zona benzilor de ridicare bagaje, de la sosiri, prezentați-vă cât mai repede în această zonă pentru a-l recupera. Puteți aplica și un semn distinctiv pe bagajul de cală, care să vă atragă atenția imediat când apare pe bandă!

 

Pentru prevenirea furturilor din genți sau din buzunare, fiți vigilenți în zona restaurantelor, de check-in, în aglomerație, chiar dacă vă grăbiți sau sunteți obosiți!

 

Dacă plecați cu autoturismul, interesați-vă despre condițiile meteo prognozate pentru zona pe care urmează să o tranzitați. Dacă pe traseul respectiv sunt anunțate fenomene meteorologice periculoase, vă recomandăm să amânați călătoria.

 

Înainte de a pleca la drum, asigurați-vă de buna funcționare a mașinii, verificați valabilitatea asigurării obligatorii (R.C.A.) și a inspecției tehnice periodice. Echipați-vă autoturismul cu anvelope de iarnă și cu dispozitive antiderapante.

 

Alegeți ruta cea mai eficientă. Luați în considerare că valorile de trafic pot crește considerabil pe anumite trasee.

 

Circulați cu o viteză adaptată condiţiilor din trafic, în special când se circulă în coloană, fiți politicoși și respectați-vă partenerii de drum. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, în mers, măriţi distanţa dintre vehicule!

 

Conduceți prudent, fără bruscarea comenzilor autoturismului, asiguraţi-vă temeinic înainte de efectuarea fiecărei manevre şi evitaţi depăşirile care, în condiţii de vizibilitate redusă, se dovedesc extrem de periculoase!

 

Nu vă urcați la volan dacă ați consumat băuturi alcoolice sau dacă vă simțiți obosiți. Purtați centura de siguranță și concentrați-vă în permanență asupra traficului!

 

Conducătorii auto începători trebuie să evite, pe cât posibil, șofatul pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere!

 

Pietonilor le recomandăm să traverseze drumul numai după ce sunt siguri că o pot face în siguranţă. De evitat folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă! În astfel de situații, purtați articole de îmbrăcăminte cu accesorii reflectorizante!

Articolul precedentVIDEO Guvernul Cîțu a depus jurământul la Palatul Cotroceni. Klaus Iohannis: „Vă doresc mult succes și multă energie! Acum, la treabă!”
Articolul următorMiniștrii Guvernului Cîțu își preiau astăzi noile portofolii – care este programul