Seceta arde suprafețele cu culturi de la o zi la alta. Suprafaţa agricolă afectată a urcat, miercuri, la 420.380 de hectare în 34 de judeţe, conform raportării centralizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

 

Potrivit sursei citate, din această suprafaţă, 206.804 hectare au fost cultivate cu grâu şi triticale, 83.800 hectare cu porumb, 39.927 hectare cu floarea soarelui, 33.275 hectare cu orz, orzoaică, ovăz, secară, 31.714 hectare cu rapiţă, 9.119 hectare cu alte culturi, 9.071 hectare cu plante furajere, 5.579 hectare cu soia şi 870 hectare cu mazăre.

Judeţele care au raportat până în prezent suprafeţe afectate de secetă sunt: Alba, Arad, Bacău, Bihor, Botoşani, Brăila, Braşov, Buzău, Călăraşi, Caraş-Severin, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vâlcea, Vaslui şi Vrancea.

Seceta face ravagii în România

Seceta din Europa „pare să fie cea mai gravă înregistrată în ultimii cel puțin 500 de ani”, a anunțat Comisia Europeană. Italia, Franța, Ungaria și România sunt cele mai afectate, conform unui raport oficial. 

 

Lipsa ploilor ar putea afecta și mai mult lanțul de aprovizionare și ar duce la scumpiri tot mai mari. Aproape jumătate din teritoriul Uniunii Europne este afectată de secetă. În România, suprafaţa agricolă afectată de secetă se apropie de jumătate de milion de hectare, în 34 de judeţe, conform Ministerului Agriculturii. Cele mai multe hectare distruse de secetă au fost cultivate cu grâu, floarea-soarelui și porumb.