Scriitorul Cornel Nistea la ceas aniversar

Scriitorul Cornel Nistea, președinte al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Alba – Hunedoara va fi aniversat în cadrul proiectului Cafeneaua Culturală – Aniversări Culturale, la Centrul Cultural Castel Sâncrai, de către Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba.

Sâmbătă, 3 august 2019, începând cu orele 17,00 la Centrul Cultural Castel Sâncrai va avea loc un eveniment cultural ce-l va avea în centrul său pe președintele Filialei Alba-Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România, profesorul Cornel Nistea.

Evenimentul este ocazionat de aniversarea a 80 de ani de viață dar și a 40 de ani de la debutul său în lumea literară.

Alături de momentul aniversar, programul evenimentului va cuprinde lansarea volumului Roses blanches et autres contes (Trandafiri albi și alte povești) al autorului Cornel Nistea.

Volumul va fi prezentat de scriitorul Ioan Hădărig.

Cafeneaua Culturală se va încheia cu un recital de muzică clasică susținut de tenorul Liviu Burz de la Opera de Stat din Viena.

Liviu Burz va fi acompaniat de violonistul Gheorghe Burz și de pianistul Ovidiu Pârjol.

Cafeneaua Culturală este și un bun prilej prin care atât instituțiile organizatoare, cât și membrii comunității își pot arăta respectul pentru creatorii din domeniul cultură care contribuie semnificativ la dezvoltarea acestui domeniu în județul Alba.

Cornel Nistea s-a născut la 6 august 1939 în comuna Sălciua, satul Valea Largă de pe Valea Arieșului, fiind al patrulea copil, din cei șase, ai părinților Gheorghe și Victoria.

După absolvirea liceului urmează Facultatea de filologie din Cluj Napoca, fiind apoi profesor la mai multe școli generale și licee din județul Alba.

Citește mult și scrie, fără să îndrăznească să publice decât târziu.

Debutează în anul 1979 în revista „Vatra” din Târgu Mureș cu proză scurtă, iar editorial cu volumul de schițe, nuvele și povestiri Focuri în septembrie, apărut în anul 1984, volum drastic subțiat de cenzura comunistă, dar bine primit de critica literară.

Urmează o lungă perioadă de tăcere, datorată mai ales presiunilor ideologice din epoca dictaturii comuniste.

Abia după decembrie 1989, odată cu apariția la Alba Iulia a revistei „Discobolul” la care va fi redactor, reîncepe să scrie și să publice, iar după o altă perioadă de încercări se decide să publice în anul 2000 romanul epistolar Inocența Șarpelui.

În anii următori a mai publicat o serie de volume importante, dintre care amintim: Colonia de vulturi, nuvelă, Papagalii mei adorați, Ritualul bestiei, Împăratul lupilor, Caseta cu paradoxure, Întâlnirile mele cu Orlando, Jurnal 1977 – 1984, Cornel Nistea în Opinii critice, Ultimul în Eden, Vânzătorul de apă colorată, Tragismul exilului românesc, volum de interviuri, etc.

Cornel Nistea este membru al Uniunii Scriitorilor din România din anul 2003.

Articolul precedentVIDEO: Coliziune între un camion și un autoturism în Teleac
Articolul următor426 de locuri de muncă disponibile în județul Alba

Comments are closed.