Șase cazuri de gripă s-au înregistrat în acest sezon în judeţul Alba, toate cu o evoluţie favorabilă şi răspuns pozitiv la tratamentul medical. Numărul infecţiilor acute ale căilor respiratorii superioare şi al pneumoniilor este în creştere.

La sfârşitul lunii decembrie a fost confirmat un caz de gripă , iar celelalte cazuri au fost confirmate în luna ianuarie, la cinci bărbaţi, respectiv la o femeie.

Trei cazuri au fost diagnosticate cu virus gripal A, subtip H1, iar celelalte trei cu subtip H3.

Cazurile au fost confirmate de către laboratorul Institutului Cantacuzino Bucureşti.

Niciunul dintre pacienţi nu a fost imunizat în acest sezon.

Există şi alte persoane, aflate sub tratament medical, care prezintă suspiciuni de gripă.

În săptămâna 14-20 ianuarie, în judeţul Alba s-au înregistrat 3020 de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS), dintre care 35 au necesitat internare.

Cele mai multe cazuri au fost întâlnite în Alba Iulia (1013), Sebeş (716) şi Blaj (333).

Numărul cazurilor de IACRS este în creştere faţă de săptămânile trecute.

În perioada 7-13 ianuarie au fost raportate 2.578 de cazuri.

În ceea ce priveşte pneumoniile, săptămâna trecută au fost 497, dintre care 58 au necesitat internare.

Cele mai multe au fost înregistrate în Alba Iulia (182), Sebeş (136) şi Aiud (45).

Numărul bolnavilor de pneumonie este uşor în creştere faţă de săptămâna 7-13 ianuarie, când au fost raportate 412 cazuri.

Judeţul Alba a primit în acest sezon 27.940 de doze, care au fost epuizate aproape în totalitate, fiind distribuite în mai multe tranşe spitalelor şi medicilor de familie.

DSP Alba a solicitat alte 1.288 de doze de vaccin antigripal.

Acestea vor ajunge săptămâna viitoare și vor fi distribuite medicilor de familie, care vor continua imunizarea.

Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să aplice cu rigurozitate a recomandările specialiştilor pentru evitarea îmbolnăvirilor şi a răspândirii virusului gripal:

– Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa şi care poate stabili o eventuală indicaţie pentru spitalizare;

– Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;

– Respectarea etichetei tuşei şi strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părţii interne a articulaţiei cotului);

– Igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;

– Purtarea echipamentului de protecţie adecvat (măşti, mănuşi, halate) de către vizitatori şi personalul medical;

– Continuarea vaccinării antigripale

Cea mai eficientă metodă de a evita îmbolnăvirea este vaccinarea.

Măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi in special prin gripa.

Medicaţia antigripală (antivirală) se administrează la indicaţia medicului.

Antibioticele nu se utilizează în cazul gripei şi recomandăm evitarea automedicaţiei.

În cazul apariţiei simptomelor de boală, recomandăm prezentarea la medicul de familie, în vederea diagnosticării şi instituirii tratamentului corect.

Pentru prevenirea îmbolnăvirii persoanelor din jurul dumneavoastră, în cazul în care aţi fost diagnosticat cu gripă se recomandă repaus şi limitarea contactului cu alte persoane.

Medicii informează că simptomele gripei sunt asemănătoare cu cele ale altor infecţii virale respiratorii.

Spre deosebire de o răceală obişnuită, gripa este produsă de virusurile gripale şi prezintă un risc crescut de complicaţii şi chiar decese, la persoane cu vârsta de peste 65 de ani, cu afecţiuni medicale cronice, precum diabet, boli cardiovasculare, boli respiratorii, obezitate, la copii cu vârste fragede şi femei gravide.

Pentru a preveni contactul cu virusul gripal se recomandă a se evita persoanele cu simptomatologie gripală, evitarea aglomeraţiilor, spălarea şi dezinfectarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun.

În cazul în care este necesară deplasarea în spaţii deschise, este recomandată folosirea mijloacelor de protecţie adecvate – căciuli, mănuşi etc.

Trebuie evitată expunerea prelungită a mâinilor şi picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături.

Se recomandă persoanele vârstnice, în special celor cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiţii de temperaturi scăzute.

În această perioadă, trebuie să se acorde o atenţie specială copiilor – aceştia nu trebuie lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate sau să fie transportaţi pe distanţe lungi în vehicule fără posibilităţi de climatizare şi neechipate corespunzător.

Locuinţele şi spaţiile închise de locuit trebuie să fie încălzite corespunzător şi trebuie evitată utilizarea instalaţiilor improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon.