Ministerul de Externe al Rusiei a confirmat, duminică, demisia lui Bashar al-Assad din funcția de președinte al Siriei și plecarea acestuia din țară.
După asaltul rebelilor asupra Damascului, fugarul lider a purtat negocieri cu grupuri de opoziție armată.
Într-o declarație publicată pe Telegram, oficialii ruși au precizat că nu au fost implicați în discuții, dar au salutat decizia lui Bashar al-Assad de a transfera puterea „în mod pașnic”, relatează RT.
„Bazele militare ruse din Siria sunt în stare de alertă maximă. În prezent, nu există nicio amenințare gravă la adresa securității acestora,” se arată în document.
Ministerul rus de Externe a menționat că Moscova rămâne în contact cu toate facțiunile opoziției siriene și ia măsuri pentru a asigura siguranța cetățenilor ruși din regiune.
„Facem apel la toate părțile să se abțină de la violență și să rezolve problemele legate de guvernarea politică prin dialog”, se mai spune în declarație. Totodată, este subliniată necesitatea respectării punctelor de vedere ale „tuturor grupurilor etnice și religioase din societatea siriană”.
Rusia și-a reafirmat sprijinul pentru un „proces politic incluziv,” bazat pe Rezoluția 2254 a Consiliului de Securitate al ONU, care solicită o soluționare pașnică a conflictului sirian prin alegeri libere și o nouă constituție.
Ani la rândul, Moscova a fost principalul aliat al regimului de la Damasc. De aceea, se crede că Bashar al-Assad se va refugia în capitala rusă. Tiranul a renunțat la putere după 24 de ani, dintre care 13 au fost unii de război civil.
Preşedintele american în exercițiu, Joe Biden, urmăreşte îndeaproape „evenimentele extraordinare” aflate în desfăşurare în Siria, a transmis Casa Albă.
Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) au anunţat că au ocupat noi poziţii pe Înălţimile Golan, zona tampon dintre statul evreu şi Siria.
Şeful diplomaţiei turce a declarat, duminică, că ţara sa este în contact cu rebelii din Siria pentru a se asigura că gruparea Stat Islamic şi Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) nu profită de căderea regimului de la Damasc pentru a-şi extinde influenţa.
„Trebuie să fim vigilenţi în această perioadă de tranziţie. Noi comunicăm cu grupurile (opoziţiei) pentru a ne asigura că organizaţiile teroriste, în special DAESH (acronimul arab al Stat Islamic) şi PKK, nu profită de situaţie”, a declarat Hakan Fidan în timpul Forumului de la Doha (Qatar).
Ministrul turc și-a exprimat speranța că noua administraţie a Siriei nu va reprezenta o ameninţare pentru vecini şi că, dimpotrivă, „noua Sirie va aborda problemele existente şi va elimina ameninţările”.
Nu în ultimul rând, Hakan Fidan a estimat că milioane de sirieni care au fugit din ţară din cauza războiului civil se vor putea întoarce acasă după fuga preşedintelui Bashar al-Assad.