Un român în vârstă de 37 de ani din Alba luptă de aproape două luni alături de armata ucraineană în războiul declanșat după invazia Rusiei. Tony s-a alăturat Legiunii Străine din Ucraina.

Tony a ajuns în Ucraina la sfârșitul lunii iulie 2022, impresionat de drama poporului ucrainean. Acesta a mers, mai întâi, ca voluntar în Vama Isaccea, din județul Tulcea, cu intenția de a trece apoi granița, ca să lupte pentru Ucraina. Timp de circa o lună, și-a oferit sprijinul pentru organizațiile neguvernamentale și autoritățile locale la primirea refugiaților fugiți din calea războiului din Ucraina.

„Acesta nu este un război corect. Într-un război se luptă o armată cu altă armată, nu se luptă militarii împotriva civililor. Iar dacă Ucraina cade în mâinile rușilor, următoarea țară invadată ar putea fi România”, a spus pentru ziarulunirea.ro, românul aflat acum pe frontul din Ucraina.

Acesta a povestit că, după mai multe tentative eșuate de a trece granița în Ucraina, răstimp în care autoritățile române i-au confiscat întregul echipament avut asupra lui, la sfârșitul lunii iulie a reușit să pășească, în sfârșit, pe tărâm ucrainean.

Legiunea Străină din Ucraina este o formațiune militară multinațională constituită în special din mercenari plătiți din America de Sud și Statele Unite ale Americii, cu experiență acumulată în teatre de operații, dar și din voluntari europeni.

A participat la eliberarea regiunii Harkov

Un bun prieten al acestuia din Constanța i-a cumpărat mare parte din echipamentul militar, de la articole de îmbrăcăminte, la lunetă și dispozitive de vedere pe timp de noapte și i le-a trimis în Ucraina, astfel refăcându-și mare parte din dotările avute. Timp de două săptămâni a participat, alături de alți „legionari”, la un stagiu de instrucție, în care a învățat tactici de luptă.

Ulterior, s-a alăturat Brigăzii Mecanizate 92 și, împreună cu alte batalioane ucrainene și unul leton, s-a deplasat circa 400 km până la granița de est a Ucrainei, participând la luptele grele pentru eliberarea de sub ocupație rusească a regiunii Harkov.

Acesta a mărturisit că cele mai grele momente au fost când armata rusă a bombardat neîncetat orașul, indiferent că a fost vorba despre obiective militare sau construcții civile, membrii Legiunii Străine Ucrainene fiind nevoiți să se adăpostească și să supraviețuiască 7 zile în subsolul unei clădiri.

„Mulţi mi-au spus că sunt prea curajos, alţii că sunt inconştient, unii chiar trădător şi alţii încă îmi mulţumesc. Pentru cei ce nu înţeleg: sunt aici pentru că pot face diferenţa, lupt pentru colegii mei şi nu reprezint pe nimeni decât pe mine. Glorie Ucrainei, Glorie României, Glorie Eroilor!”, a completat românul Tony, potrivit sursei citate.


Sursa: Realitatea de Alba