Reprezentantul unei societăți comerciale a vândut o substanță considerată precursor de explozivi, unei persoane fizice și s-a ales cu dosar penal. Poliția reamintește operatorilor economici, care efectuează operațiuni cu precursori de explozivi restricționați, că nu au voie să-i comercializeze către persoane fizice și au obligația de a notifica I.G.P.R. și de a se înregistra la I.P.J. Alba – Serviciul Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase.

La data de 21 august 2019, în urma unui control efectuat la o societate comercială din Alba Iulia, care are ca și obiect de activitate și comercializarea de substanțe folosite la igienizarea spațiilor, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba au constatat că reprezentantul societății ar fi comercializat, publicului larg, produse conținând peroxid de hidrogen 32,6%, o substanță considerată, conform Legii nr. 49/2018, precursor de exploziv restricționat.

Pe numele reprezentantului societății, polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de nerespectarea regimului materiilor explozive, faptă prevăzută de art. 346 din Codul Penal.

Inspectoratul de Poliție Județean Alba reamintește următoarele aspecte:

Precursorii de explozivi restricționați sunt peroxidul de hidrogen (val. limită 12% g/g), nitrometan (val. limită 30% g/g), acid nitric (val. limită 3% g/g), clorat de potasiu (val. limită 40% g/g), perclorat de potasiu (val. limită 40% g/g), clorat de sodiu (val. limită 40% g/g), perclorat de sodiu (val. limită 40% g/g).

Conform Legii nr. 49 din 27 februarie 2018 privind precursorii de explozivi, introducerea pe teritoriul României, scoaterea de pe teritoriul României, producerea, experimentarea, prelucrarea, deținerea, transportul, tranzacția, utilizarea, punerea la dispoziție sau orice altă operațiune cu precursori de explozivi restricționați se realizează numai de către operatori economici.

Din motive de ordine și siguranță publică, în România se interzice operatorilor economici să pună la dispoziția persoanelor din rândul publicului larg precursori de explozivi restricționați, în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1) din Regulamentul (UE) nr. 98/2013. Persoanelor din rândul publicului larg le este interzis să introducă pe teritoriul României, să dețină, să utilizeze, să producă, să experimenteze, să prelucreze sau să transporte astfel de precursori de explozivi restricționați.

Operatorii economici trebuie să țină evidența strictă a tranzacțiilor efectuate cu precursori de explozivi restricționați, într-un registru anume destinat.

Registrul se păstrează la sediul social al operatorului economic și se arhivează 5 ani de la terminarea acestuia. Este obligatorie etichetarea corespunzătoare a precursorilor de explozivi restricționați.

Punerea la dispoziție a precursorilor de explozivi restricționați către operatori economici se realizează numai în spații special amenajate în care nu au acces persoanele din rândul publicului larg. Depozitarea precursorilor de explozivi restricționați se face cu respectarea indicațiilor producătorului prevăzute în fişa cu date de securitate a acestora.

Operatorii economici din județul Alba, care desfășoară operațiuni cu precursori de explozivi restricționați au obligația de a notifica I.G.P.R. și de a se înregistra la I.P.J. Alba – Serviciul Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase.

Controalele polițiștilor specializați în combaterea operațiunilor ilegale cu substanțe periculoase vor continua.