Regele Charles al III-lea va fi încoronat pe 6 mai 2023 la Westminster Abbey din Londra, alături de soția sa, regina consoartă Camilla, în cadrul unei ceremonii „orientate spre viitor”, a anunțat marți Palatul Buckingham.

Ceremonia va avea loc la opt luni de la moartea reginei Elisabeta a II-a, care a încetat din viață pe 8 septembrie, la vârsta de 96 de.

Charles al III-lea, în vârstă de 73 de ani, va fi „uns, binecuvântat și consacrat” de către arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, șeful spiritual al Bisericii Anglicane, al cărei guvernator suprem este monarhul.

„Încoronarea va reflecta rolul monarhului în prezent și va privi spre viitor, fiind în același timp înrădăcinată în lunga tradiție și în fastul monarhiei”, a precizat Palatul Buckingham într-un comunicat, citat de AFP.

Ceremonia, într-o țară aflată în prezent în mijlocul unei crize economice și sociale grave, ar trebui să păstreze structura încoronărilor monarhiei britanice din ultimul mileniu, incluzând în același timp elemente contemporane.

Elisabeta a II-a a devenit regină la 6 februarie 1952, la moartea tatălui său, George al VI-lea, și a fost încoronată 16 luni mai târziu, la 2 iunie 1953.