Jared Cohen, șeful companiei Jigsaw, ce aparține Google, a declarat, la o ședință a Consiliului de Securitate al ONU din 21 iunie, despre modul în care, potrivit companiei, Rusia poartă război împotriva Ucrainei în sfera digitală.

 

Specialistul a identificat cinci căi de atac.

1 – Atacurile cibernetice asupra infrastructurii critice, inclusiv atacurile DDoS și operațiunile care utilizează vulnerabilități zero-day (adică cele care nu erau cunoscute anterior). Potrivit lui Cohen, aceste atacuri continuă și îngreunează accesul ucrainenilor la resurse critice – site-uri web ale agențiilor guvernamentale, ONG-uri, bănci și așa mai departe.

 

2 – Încercările de a denigra ucrainenii cu ajutorul înșelăciunilor. Adică, răspândirea deepfake -urilor despre președintele ucrainean Volodymyr Zelensky care consumă droguri sau despre încercări de a înrăutăți atitudinea față de refugiații ucraineni prin răspândirea de informații false despre infracțiunile presupuse comise de aceștia.

3 – Încercările de a controla narațiunea despre război, inclusiv cu ajutorul unor „verificatori de fapte” falși care „desființează” afirmațiile presupuse făcute de ucraineni. Acest lucru se face, parțial, pentru a-i scoate pe ucraineni drept mincinoși și pentru a influența opinia publică în favoarea Rusiei, a spus Cohen.

 

4 – Utilizarea de informații false pentru a provoca violență și a o justifica. Ca exemplu, Cohen a citat utilizarea termenului „nazist” de către propaganda rusă în raport cu ucrainenii, ceea ce a dus probabil la dezumanizarea locuitorilor Ucrainei în ochii soldaților ruși și la comiterea de crime de război de către aceștia din urmă.

5 –  Deconectarea teritoriilor ocupate de la internetul ucrainean și alăturarea celui rusesc. „Granițele rămân o chestiune de controversă, dar frontiera digitală este deja înghețată”, a concluzionat șeful Jigsaw.

Jared Cohen a subliniat că, din 2014, Ucraina a făcut obiectul unor atacuri cibernetice sofisticate mai mult decât alte țări și a comparat ceea ce se întâmplă în țară cu un glob de cristal care vă permite să vezi ce așteaptă omenirea în ceea ce privește desfășurarea conflictelor în spațiul digital.