A mai trecut o zi de război, iar în continuare Ucraina rezistă. Asta, în timp ce forțele aeriene ale rușilor au atacat instalații militare din Harkov, regiune în care cel puțin 266 de oameni au fost uciși de la începutul războiului. Mulți dintre locuitorii care au fugit din Mariupol în alte orașe mor de foame, transmite presa ucraineană. 

 

6:45 Elveția este pregătită să medieze (conflictul din Ucraina – n.r.) sau să poarte negocieri, a afirmat președintele Confederației Elvețiene, Ignazio Cassis, în cadrul unui miting la Berna, organizat sub sloganul „Solidaritate cu Ucraina, opriți războiul!”

6:00 Autoritățile australiene au anunțat că vor opri exportul de alumină și minereuri de aluminiu în Rusia, ca parte a noilor sancțiuni legate de invazia militară în Ucrainei. Livrările din Australia reprezintă aproximativ 20% din necesarul total de alumină al Rusiei.

 

5:00 Ucraina a dechis blocare în mediul online a 1.500 de resurse informaționale rusești care răspândeau „propaganda și dezinformarea”. Anunțul nu este însoțit și de informații suplimentare care să precizeze care sunt resursele informaționale ce au fost blocate.

4:00 Volodimir Zelenski a declarat că asediul Rusiei asupra portului Mariupol a fost o ”teroare” care va rămâne în istorie secole de-a rândul. “Să faci așa ceva unui oraș pașnic …este o teroare care va fi ținută minte secole”, a afirmat Zelenski, citat de Reuters. Liderul de la Kiev i-a acuzat pe ocupanții ruși de crime de război. 

 

3:45  Zelenski a anunțat că a activitatea mai multor partide politice a fost suspendată în timpul stării de alertă din cauza legăturilor pe care le au cu Rusia.

3:30 Locuitorii din Mariupol sunt duşi pe teritoriul Rusiei împotriva voinţei lor de către forţele ruse, se arată într-un comunicat emis de Consiliului oraşului-port la Marea Azov din regiunea Donețk.

„În ultima săptămână, câteva mii de locuitori din Mariupol au fost duşi pe teritoriul Rusiei. Ocupanţii au luat ilegal oameni din cartierul Livoberejni şi din adăpostul din clădirea clubului sportiv, unde se ascundeau peste o mie de oameni (majoritatea femei şi copii) de bombardamentele constante”, se arată în comunicatul citat de CNN.