Este ziua cu numărul 161 a războiului din Ucraina. Forțele ruse continuă atacurile în zonele strategice ale Ucrainei. Armata lui Putin ar fi folosit arme termobarice pentru uciderea deținuților de la Olenivka.

UPDATE 08:30 – Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că termenul „HIMARS” a devenit „aproape sinonim cu cuvântul „justiţie” pentru ţara lui, iar forţele de apărare ucrainene vor face totul pentru a se asigura că ocupanţii suferă pierderi tot mai dureroase în fiecare săptămână, graţie acestor sisteme foarte eficiente.

„Cuvântul «HIMARS» a devenit aproape sinonim cu cuvântul «justiţie» pentru ţara noastră şi forţele de apărare ucrainene vor face totul pentru a se asigura că ocupanţii suferă pierderi tot mai dureroase în fiecare săptămână, graţie acestor sisteme foarte eficiente”, a spus Zelenski.

UPDATE 08.00 – Rusia a acuzat, pentru prima dată, SUA de implicare directă în războiul din Ucraina, relatează BBC.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova a susţinut că SUA aprobă ţintele pentru sistemele americane HIMARS folosite de forţele de la Kiev.

Generalul locotenent Igor Konaşenkov a afirmat că legătura a fost dezvăluită în apeluri interceptate între oficiali ucraineni.

Clădirea din penitenciarul Olenivka din regiunea Doneţk (estul Ucrainei), unde ocupanţii ruşi şi acoliţii lor separatişti deţineau mai multe sute pe prizonieri de război ucraineni, ar fi putut fi distrusă cu arme termobarice, după cum susţin o serie de experţi, şi nicidecum cu rachete HIMARS, a declarat marţi procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin, citat de agenţiile de presă Unian şi Delo, potrivit Agerpres.

„Armele termobarice sunt mijlocul prin care au fost ucişi zecile de prizonieri ucraineni, relevă concluziile preliminare ale unor experţi internaţionali”, a afirmat Kostin.

Experţii internaţionali sunt siguri ca acesta nu este un atac cu rachetă, a subliniat procurorul general al Ucrainei, fără să le precizeze identitatea, adăugând că primeşte la fiecare trei ore informaţii despre masacrul comis în închisoarea Olenivka.