Ucraina a ajuns, astăzi, în cea de-a 121-a zi de război. Institutul pentru Studiul Războiului susține că ofensiva armatei lui Putin în Donbas, care cuprinde regiunile Donețk și Luhansk, s-ar putea bloca. Grupul de reflecție american are și o explicație în acest sens.

09:15 – Apărătorii ucraineni părăsesc Severodonețk. Infrastructura orașului este complet distrusă, 90% din case sunt avariate sau distruse. „Va trebui să-i luăm pe băieți de acolo. Nu este nevoie să creștem numărul morților – nimeni nu-i abandonează pe băieții noștri. Nimeni nu va permite încercuirea”, a dat asigurări guvernatorul Serghei Gaidai.

UPDATE 8:15 – O persoană necunoscută din Yamal a incendiat un vagon de tren în drumul său de la Novy Urengoy la Orenburg, relatează presa locală. Vagonul a fost decuplat iar focul a fost stins. Nu au fost raportați răniți.

UPDATE 8:00 – Institutul pentru Studierea Războiului: operațiunile ofensive rusești s-ar putea bloca, în Donbas, în săptămânile următoare.

Grupul de reflecție american a declarat pe 23 iunie că forțele ruse au înregistrat câștiguri substanțiale în zona Sievierodonetsk-Lysychansk în ultimele câteva zile, în vreme ce trupele ucrainene continuă să sufere pierderi mari.

Cu toate acestea, forțele ucrainene și-au îndeplinit în mod fundamental obiectivul în luptă prin încetinirea și degradarea trupelor ruse. Drept urmare, xperții prevăd că operațiunile ofensive rusești se vor bloca probabil în următoarele săptămâni.

UPDATE 7:45 – Armata Ucrainei a ucis 44 de trupe rusești, distruge echipamente în sudul Ucrainei.

UPDATE 7:20 – Reuters: Un avion militar rusesc de marfă s-a prăbușit în apropiere de Ryazan, 3 persoane pierzându-și viața.

Un avion militar de marfă de tip Il-76 s-a prăbușit în această dimineață, la primele ore, și a luat foc. Incidentul s-a petrecut în timp ce aeronava ateriza în apropierea orașului Riazan din vestul Rusiei.