Rafila: Vaccinurile ar putea intra pe lista medicamentelor compensate! Veste bună pentru bolnavii cronici

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a declarat, joi, ​că în România există legislaţia necesară pentru compensarea vaccinării, iar în prezent se lucrează la normele pentru punerea în aplicare a acesteia. Oficialul și-a exprimat, astfel, speranţa că de anul viitor va fi o altă abordare care va permite protejarea unui număr cât mai mare de persoane împotriva infecţiei gripale. 

„Avem în momentul de faţă legislaţia necesară, lucrăm la norme încât vaccinarea să fie compensată mai ales pentru persoanele cu boli cronice şi sperăm, anul viitor, să avem o altă abordare care să ducă la protejarea unui număr cât mai mare de persoane împotriva infecţiei gripale, care, din nefericire, se întâmplă în fiecare an, produce şi cazuri grave de îmbolnăvire şi decese. (…) Sigur vom reuşi proiectul nostru de compensare a vaccinurilor. Anul viitor, va fi nevoie începând din vară de o campanie de informare susţinută astfel încât cât mai multă lume să acceseze acest serviciu, respectiv compensarea vaccinurilor şi protejarea împotriva gripei, care, trebuie să recunoaştem, afectează şi anumite persoane care au anumite comorbidităţi şi este bine să evităm acest lucru”, a declarat Rafila la o dezbatere pe probleme legate de sănătate, potrivit Agerpres.

Ministrul Sănătății a precizat ținut să precizeze, în context, că nu va fi vorba doar despre compensarea vaccinului gripal.

 

Potrivit șefului de la Sănătate, în farmacii există încă vaccin gripal, imunizarea putându-se face în continuare încă una sau două săptămâni.

„Noi, practic, am terminat administrarea întregii cantităţi achiziţionate de Ministerul Sănătăţii. Există mici cantităţi rămase la unele cabinete de medicină de familie, dar, practic, concret, cele 1,5 milioane de doze au fost utilizate. Se mai poate face vaccinare, dar nu pentru mult timp, încă una-două săptămâni. Ulterior, probabil, vom intra pe un trend descendent”, a arătat Rafila.

 

Pentru a putea fi controlată o epidemie de gripă la nivel naţional, este necesar ca aproximativ 3,5 milioane de români să se vaccineze împotriva gripei, a mai spus acesta.

Rafila a sublinat că dezvoltarea asistenţei medicale prespitaliceşti ar trebui să fie principalul deziderat pentru anii următori, spune Alexandru Rafila.

„Trebuie să lucrăm cât mai mult la dezvoltarea asistenţei medicale prespitaliceşti, cred că acesta ar trebui să fie principalul deziderat pentru anii următori, alături de investiţiile în spitale noi sau corpuri de clădire noi în spitale. Oamenii au nevoie de servicii medicale apropiate de domiciliu, uşor accesibile”, afirmat ministrul Sănătății.

Alexandru Rafila a arătat și că actualul sezon, cu multe viroze, nu era de neaşteptat în condiţiile în care timp de mai bine de doi ani au fost anumite restricţii legate de pandemia de COVID-19, iar circulaţia virusurilor a fost mult diminuată: „Această recrudescenţă a virozelor s-a observat peste tot în lume, inclusiv în emisfera sudică.”

Articolul precedentComisia Europeană taxează dur România. Agricultura, mare poluatoare cu amoniac
Articolul următorCum beneficiezi de analize decontate, chiar dacă nu mai sunt fonduri CAS. Ce trebuie bifat pe biletul de trimitere

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.