Un proiect în valoare de 11 milioane de euro, care va permite numărarea populaţiei de urs brun din România, a fost lansat miercuri şi va fi finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, a anunţat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea. Acesta a precizat că pentru finanțarea proiectului există două obiective principale. 

Ministrul Ghinea a declarat că încearcă, prin acest demers, să rezolve o problemă pentru care nu s-a găsit nicio soluție în ultimii 10 ani. Proiectul ‘Implementarea planului naţional de acţiune pentru conservarea populaţiei de urs brun din România” este finanţat cu 53,5 milioane de lei, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare şi va fi derulat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, ca lider de proiect, în parteneriat cu Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt din Braşov, Regia Naţională a Pădurilor Romsilva şi Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare în Silvicultură Marin Drăcea. 

Prin acest proiect va fi estimată, prin metode ştiinţifice, populaţia de urs brun din România, iar obiectivul general este menţinerea actualei stări de conservare a acestei populaţii şi a habitatului, pe temen lung. După implementarea proiectului autoritățile ne spun că vom şti exact cum arată această populaţie şi mijloace de limitare a interacţiunii dintre om şi urs, mai exact montarea de garduri electrice pentru protejarea oamenilor în zonele cele mai sensibile în care se întâmplă aceste interacţiuni. Este o abordare modernă a managementului unei specii şi o încercare de a limita incidentele nefericite până când va exista o imagine clară a numărului de urşi şi se va trece la o decizie politică definitivă.