Primul caz de rujeolă a fost confirmat, joi, după aproape un an în județul Alba, la un copil de 12 ani dintr-un sat al comunei Arieșeni, care nu a fost vaccinat conform calendarului Ministerului Sănătății. DSP Alba transmite părinților că vaccinarea reprezintă cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a cazurilor de îmbolnăvire și este asigurată prin Programul Național de Vaccinare al Ministerului Sănătății.

Evoluția la tratament al cazului din Arieșeni este favorabilă. Cazul a fost înregistrat într-o zonă în care acoperirea vaccinală este mai scăzută decât media la nivelul județului Alba, iar în acest context DSP recomandă tuturor părinților să solicite medicilor de familie vaccinarea copiilor.

Acest caz a apărut după aproape un an de la ultima îmbolnăvire confirmată, în județul Alba, de analizele de laborator.

Vaccinarea reprezintă cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor și recomandăm tuturor părinților să solicite medicilor de familie imunizarea copiilor pentru a asigura păstrarea stării de sănătate a acestora. La medicii de familie din județ există suficiente doze de vaccin ROR, care protejează împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei.

Rujeola este o boală infecțioasă extrem de contagioasă caracterizată prin febră mare, tuse, secreții nazale și oculare și erupție cutanată. Solicităm ca la primele simptome, părinții să se prezinte de urgență la medic cu copilul pentru izolarea acestuia și prescrierea tratamentului adecvat bolii și prevenirea complicațiilor acesteia, printre care diareea (gravă mai ales în cazul sugarilor), otita medie, pneumonia, encefalita și decesul.

Este de precizat că în cadrul actualei epidemii de rujeolă din România (perioada 2016 – 2019) au fost raportate 62 de decese cauzate de această boală, majoritatea cazurilor având condiții preexistente. Este de precizat că la nivelul județului Alba nu au fost sesizate reacții adverse/secundare la vaccinul ROR.