Peste 550 de mașini cu material lemnos transportat ” în familie” în doar doi ani de zile

În timp ce majoritatea Direcțiilor Silvice din țară dezvoltă afaceri prospere din păduri fără să vândă neapărat masa lemnoasă, în județul Alba în jurul Direcției Silvice, conduse de Gheorghe Dan Boariu se dezvoltă cumetriile, clientelismul și se plătesc polițe celor ce nu pupă mâna stăpânului.

Anchetele polițiștilor și a inspectorilor ITRSV arată că sunt Ocoale Silvice în Alba în care legea nu s-a mai aplicat de multă vreme. Controalele chiar dacă au fost au fost în cele mai multe cazuri de fond și evazive, astfel că grupurile de interese au avut timp să se dezvolte.

RADARUL PĂDURII INEXISTENT

După ce în nenumărate rânduri am primit sesizări de la cetățeni despre faptul că Radarul Pădurii este în județul Alba o ”frecție la picior de lemn” am încercat să aflăm modul în care se comercializează în anumite Ocoale Silvice masa lemnoasă.

 

 

Nu mare ne-a fost mirarea să aflăm că în perioada 2016- 2018 de la Ocolul Silvic Alba Iulia și Ocolul Silvic Abrud doar două persoane au reușit să care peste 550 de mașini cu lemne. Din documente reiese că Achim F. și Tomuș T. , în doi ani de zile au achiziționat de la OS – rile  menționate material lemnos, fiind transportat cu mașinile AB.06. AFE, AB.08.AFE și NT.24.SCL și comercializat pe raza județului Alba, încălcând astfel mai multe articole din regulamentul de valorificare a masei lemnoase din Fondul Forestier proprietate publică .(Pentru a nu periclita o eventuală anchetă ne-am luat angajamentul să blurăm documentele)

De menționat ar fi că Achim F. este finul Ocolului Silvic Alba Iulia, Lupșe Ioan iar Tomuș T. este socrul lui Achim. Deci am putea spune că vorbim despre o afacere în familie cel mai probabil sub oblăduirea boss-ului de la Direcția Silvică, Gheorghe Dan Boariu, un apropiat al nașului Lupșe Ioan.

Vorbim aici de material lemnos care figurează în documente dar sunt cazuri în care cei doi au fost prinși transportând lemne fără documente de proveniență iar marfa le-a fost confiscată. Ne întrebăm oare câte astfel de transporturi au putut să aibe loc sau câte transporturi se făceau cu un aviz. Nu credem că vom primi vreodată răspuns la astfel de curiozități.

Surse apropiate anchetei spun că cei doi erau ajutați și de un polițist de la Ordine Publică din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia. Nicolaie C. își aștepta prietenii și îi ”garda”, în foarte multe cazuri cu girofarurile pornite până la ieșire din oraș. Reporterii nostril au aflat că și acesta a fost prins pe raza orașului Zlatna cu un transport de material lemnos fără documente de proveniență.

Nicolaie C. a fost subofițer la Poliția Galda și a fost mutat la Poliția Municipiului Alba Iulia.

Protejarea acestor grupări a strârnit un val de nemulțumire în rândul silvicultorilor din Alba. Iar cea mai simplă dovadă că cine nu se supune intereselor de grup este înlăturat este cea a unui biet șofer de la OS Alba Iulia care a și fost reținut pentru aspect ce puteau fi remediate, doar că nu a mai fost pe placul șefilor.(Pentru a nu periclita o eventuală anchetă ne-am luat angajamentul să blurăm documentele)

 

 

 

Articolul precedentVolei Alba Blaj s-a impus cu 3-0 în fața echipei CSM Lugoj
Articolul următorExponatul lunii martie la Muzeul Unirii

Comments are closed.