Lovitură dură pentru peste 8 milioane de români! Valoarea fondurilor pentru pilonul II de pensie au scăzut cu 6,4 procente în ultimul an. Pensiile private sunt afectate de războiul din Ucraina dar și de decizia Guvernului de a se retrage din cele două bănci internaționale cu capital rusesc

 

Scăderea valorii fondurilor în care ajung contribuțiile pentru pilonul 2 de pensii înseamnă, pe scurt, că o persoană care s-a pensionat anul trecut, având exact aceleași date salariale și de contributivitate, are un venit mai mare decât una care se pensionează acum.

Evoluția fondurilor este influențată de natura portofoliilor în care sunt investiții bani și, în actualul context de criză, de expunerea statului. Potrivit unei analize ZF, 60% din banii depuși de români pentru pensii sunt investiți în titluri de stat, al căror randament scade ca urmare a creșterii inflației și cheltuielilor sociale ale statului. Pe de altă parte, scăderea e compensată de acea parte a portofoliului constituit din acțiuni la companiile energetice, ale căror venituri au crescut ca urmare a scumpirii energiei.

 

PENSIA PRIVATA PENTRU UN SALARIU MINIM PE ECONOMIE

– salariul minim brut pe economie: 2550 de lei
– prima contributie la pilon 2: în 2008
– momentul pensionarii: peste 20 ani
– contribuții plătite: 37.950 lei
– suma acumultă: 45.037 lei
– pensia privată: 294 lei

sursă: Realitatea Plus