Pe ce se bazează cercetătorii când spun că Omicron este finalul pandemiei. Medic român, anunț crucial

Încă din toamna anului 2021, unii experți în sănătate publică anunțau că este posibil ca, în 2022, să asistăm la finalul pandemiei de COVID-19, iar în acest an, multe voci reiterează această idee. Ba mai mult, sunt specialiști care spun că Omicron ar fi de fapt ”salvarea”.

Sunt însă mai mulți factori de care depinde finalul acestei pandemii. Iar multe declarații și măsuri despre această mult-așteptată libertate pot fi un mod de a atrage simpatii și voturi.

Acum câteva zile, directorul General al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, că este posibil să se pună capăt pandemiei în 2022.

 

”Putem pune capăt fazei acute a pandemiei în acest an – putem pune capăt covid-19 ca urgenţă sanitară mondială”, cel mai mare nivel de alertă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS); a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Însă directorul OMS a avertizat că ”este periculos să se presupună că (varianta foarte contagioasă) Omicron va fi ultima variantă (a SARS-CoV-2) sau să se vorbească despre sfârşitul jocului”, pentru că în prezent condiţiile din lume sunt ”ideale” pentru ca să apară noi variante, inclusiv variante mai transmisibile şi mai virulente.

 

Potenţialul unei variante ”mai transmisibile şi mai mortale” este ”foarte real”, avertizează Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Președintele Centrului de Inovație în Medicină, dr. Marius Geantă, explică ce ar însemna de fapt acest final al pandemiei.

”Trebuie să luăm în calcul ceea ce spune Organizația Mondială a Sănătății pentru că este o instituție care a influențat foarte multe decizii din pandemie.

Dar dincolo de aceste aspecte sunt câteva lucruri care ne dau de gândit. Eu m-am pronunțat de fapt că s-ar putea să asistăm anul acesta la finalul pandemiei ca fenomen social”, a explicat doctorul Marius Geantă, pentru Ziare.com.

 

”De ce spun acest lucru? Pandemia ne interesează pe noi ca societate deoarece cu toții trebuie să ne supunem unor restricții de distanțare socială, limitarea accesului în anumite zone, purtarea măștii, etc”, a mai subliniat medicul.

Specialistul avansează ipoteza ca o serie de măsuri în vigoare acum să nu mai fie necesare peste tot, după ce valul Omicron va trece.

”S-ar putea ca după varianta Omicron, dar nu avem nicio certitudine în acest moment, să asistăm la o relaxare din punct de vedere epidemiologic în care aceste măsuri denumite non-farmacologice care au produs foarte multe controverse la nivelul societății să nu mai fie necesare sau să nu mai fie necesare peste tot.

De ce spun că nu avem încă nicio certitudine? Pentru că sunt foarte multe variabile. Una dintre acestea ține de vaccinarea la nivel mondial. Nu cred că putem să ieșim din pandemie câte un oraș, câte un județ sau câte o țară, nici măcar câte un continent. Și va trebui cumva să ieșim cu toții. Iar în acest moment sunt inegalități mari între continente. Dar și între țările europene este o astfel de inegalitate. România are în continuare o rată scăzută de vaccinare și de protecție obținută”, a explicat medicul.

Articolul precedentPrognoza meteo 26 ianuarie. Vremea, în ușoară încălzire.
Articolul următorCulisele Statului Paralel | Adrian Severin, prima reacție după războiul dintre Rusia și Ucraina. Cum se vede România

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.