O nouă subvariantă Omicron crește infectările COVID-19 în Europa – Cele 5 țări în care este deja prezentă

Amenințarea coronavirusului nu a dispărut. Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a avertizat că o nouă subvariantă Omicron va produce în următoarele săptămâni o creştere masivă a numărului cazurilor de COVID-19 în Europa.

Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a avertizat vineri asupra răspândirii unei noi subvariante a variantei Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2, care este aşteptată să provoace în săptămânile următoare o creştere a numărului cazurilor de COVID-19 în Europa. Noi tulpini vor deveni dominante în Europa de la jumătatea lui noiembrie sau începutul lui decembrie. SUA au avertizat deja că noile subvariante vor crea probleme sistemului sanitar, printr-un număr mare de infectări în perioada următoare.

Cel puţin cinci ţări europene au detectat deja în prima săptămână din octombrie circulaţia subvariantei Omicron BQ.1, notează ECDC, potrivit Agerpres.

Modelele epidemiologice ale acestei instituţii prognozează că subvariantele BQ.1 şi BQ.1.1 vor deveni dominante în Europa începând de la jumătatea lui noiembrie sau începutul lui decembrie.

Aceasta va conduce probabil la o creştere a numărului cazurilor de COVID-19 în săptămânile şi lunile următoare, atenţionează instituţia europeană, care subliniază că studii preliminare efectuate în Asia relevă că respectivul subtip al variantei Omicron are capacitatea de a ocoli răspunsul imunitar al organismului.

Țările europene unde, în prezent, subvarianta BQ.1 este cea mai răspândită (ca procent în numărul total al cazurilor de COVID-19) sunt Franţa (19%), Belgia (9%), Irlanda (7%), Olanda (6%) şi Italia (5%).

ECDC atrage atenţia că aceste procente sunt încă suficient de reduse pentru ca noua subvariantă să poată avea un impact notabil asupra situaţiei epidemiologice în respectivele ţări.

Totuşi, datele disponibile în prezent nu sugerează că varianta BQ.1 ar putea fi asociată unei forme mai severe de boală, în comparaţie cu alte subvariante Omicron aflate acum în circulaţie.

Cu toate acestea, directoarea ECDC, Andrea Ammon, a insistat pe lângă statele europene să rămână vigilente cu privire la semnalele de răspândire ale subvariantei Omicron şi să continue monitorizarea evoluţiei infectărilor şi a indicatorilor de severitate a bolii, precum spitalizările şi ocuparea la ATI.

Creşterea ratei de vaccinare rămâne o prioritate, mai semnalează ECDC, care estimează că grupele de risc, precum persoanele cu vârste de peste 60 de ani şi cele cu comorbidităţi necesită doze booster suplimentare.

În acest timp, agenţia naţională de sănătate publică din SUA – CDC a avertizat de săptămâna trecută că noua subvariantă Omicron are potenţialul de a deveni mai problematică, pentu că e mai transmisibilă şi cuprinde o mutaţie care ar putea să o ajute să ocolească efectul unor tratamente anti-COVID-19 administrate persoanelor cu imunitate redusă.

Articolul precedentHoroscop 25 octombrie. Zodia care va avea lipici la bani în perioada următoare
Articolul următorTemperaturi de vară la final de octombrie. Zonele în care valorile urcă până la 27 de grade Celsius

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.