Nou focar de Pestă Porcină Africană, la Șelimbăr. 29 de porci, uciși

29 de porci dintr-o exploatație non-profesională din Șelimbăr au fost uciși, după ce a fost confirmată îmbolnăvirea cu Pestă Porcină Africană (PPA). Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu a fost alertată de la primele simptome observate de proprietar.

Prefectul Maria Minea a convocat, astăzi, Centrul Local de Combatere a Bolilor Sibiu – Unitatea Locală de Decizie, pentru a aproba programul de măsuri pentru combaterea focarului de PPA.

„Toate suinele din exploatația contaminată (situate pe srada Dealului) au fost ucise prin împușcare cu pistol cu glonț captiv, sub supraveghere veterinară oficială, astfel încât să se evite riscul de răspândire a virusului pestei porcine africane. Animalele au fost evaluate și s-a întocmit dosarul de despăgubire, conform prevederilor legale”, spun reprezentanții Prefecturii Sibiu.

Imediat după confirmarea oficială a diagnosticului de pestă porcină africană, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu a instituit, în jurul focarului, o zonă de protecție cu o rază de cel puţin trei kilometri, ea însăşi înscrisă într-o zonă de supraveghere cu o rază de zece km.

Localitățile aflate în zona de protecție sunt: Șelimbăr, Sibiu, Mohu și Bungard. În zona de supraveghere se află localitățile: Șura Mare, Nou, Roșia, Daia, Cașolț, Cisnădie, Tălmaciu – colonie, Sadu și Cisnădioara.

Pe strada Dealului, din Șelimbăr, a fost amplasat un filtru rutier de dezinfecție, a cărui funcționare corespunzătoare este asigurată de Primăria Șelimbăr. Acest filtru va funcționa cel puțin șapte zile , respectiv până în momentul efectuării dezinfecției finale.

În această perioadă, echipe ale DSVSA desfășoară un recensământ al tuturor exploataţiilor din zonele de protecție și de supraveghere, iar medicii veterinari examinează clinic toți porcii din gospodării.

Articolul precedentCozmin Gușă: „Sper ca atitudinea în PSD să fie: identificarea obraznicilor, punerea la colț, apoi un proces de analiză a fiecăruia”
Articolul următorVIDEO: O înmormântare cu lăutari a dat peste cap traficul din Bacău

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.