Sunt anunțate noi proteste de amploare. Cadrele medicale ies astăzi în stradă, nemulțumite de majorările promise de Guvern. Și polițiștii vor bani mai mulți. În tot acest timp, profesorii amenință cu greva generală. 

Sindicaliştii din ”Solidaritatea sanitară” protestează, marţi, în Piaţa Victoriei, la Palatul Cotroceni şi la Palatul Parlamentului, pentru acordarea drepturilor salariale. De asemenea, în paralel, vor avea loc manifestări de susţinere în spitalele din ţară.

“În cadrul acestei acţiuni vom ”colinda” instituţiile esenţiale din România, respectiv Guvernul, Parlamentul şi Preşedinţia, rostindu-le ”Pluguşorul suferinţei lucrătorilor din sănătate” şi urându-le înţelepciune în acordarea urgentă a drepturilor legitime ale profesioniştilor din sănătate. ”Colindul” va fi susţinut de toate categoriile de lucrători din sănătate, ”urăturile” acestora făcându-se auzite din toate spitalele publice din ţară”, au precizat sindicaliştii.  

Protestele încep la ora 10:30, cu un miting în Piaţa Victoriei, urmând a fi respectat numărul maxim de participanţi permis de lege. Apoi, de la ora 12:30,  vor avea loc mitinguri la Palatul Cotroceni şi la Palatul Parlamentului.  

De asemenea, vor avea loc şi manifestări de susţinere desfăşurate în spitalele din ţară.    

Principalele revendicări sunt:

plata salariului de bază la nivelul prevăzut de legea 153/2017 pentru anul 2022 pentru toţi lucrătorii din sănătate (inclusiv pentru personalul nemedical-TESA); raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază pentru toate categoriile de salariaţi şi calculul tarifului orar al gărzilor prin raportare la tariful orar al salariului de bază.  

De asemenea, o altă revendicare este recunoaşterea schimbului de tură ca timp de muncă şi recunoaşterea stagiului de cotizare suplimentar efectuat de profesioniştii din sănătate.   

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” mai solicită renegocierea părţii privitoare la sănătate din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi includerea în cadrul acestuia a tuturor strategiilor de acţiune prevăzute ca anexe la contractul colectiv de muncă la nivel de sector.

Profesorii ar putea intra în grevă la începutul lunii ianuarie, vorbim despre o vacanța a elevilor care s-ar putea prelungi. Sindicatele spun că 67% dintre cadrele didactice sunt de acord cu această grevă generală și vor să facă acest lucru chiar cu riscul de a nu fi plătite în perioada protestului. O soluție pentru majorările cerute de profesorilor a fost găsită de ministrul Finanțelor însă soluția nu e pe placul cadrelor didactice. Ministrul a propus ca mărirea să se facă din bugetul ministerului Educației.

De cealaltă parte sunt proteste și în domeniul medical, aceștia vor protesta marți, 28 decembrie și își vor cere drepturile salariale în fața Parlamentului și Guvernului. Cea mai mare majorare primită de un cadru medical de la 1 ianuarie primită de un cadru medical este de 200 de lei. Cadrele medicale doresc însă o mărire mai consistentă. Nemulțumiri sunt și în rândul polițiștilor.