Serviciul rus de Supraveghere în sfera comunicațiilor, tehnologiilor informaționale și mass-media amenință cu blocarea Wikipedia, pentru articolul „Invazia rusă a Ucrainei 2022”. Aparatul de supraveghere și cenzură al Moscovei a făcut numeroase astfel de solicitări în ultima săptămână, chiar la adresa giganților din domeniu.

Cel mai cunoscut site-ul de tip enciclopedie open source din lume este acuzat de „diseminare ilegală” a unor informații despre armata rusă, victimele civile ucrainene și operațiunile bancare ale Moscovei. 

Săptămâna trecută, autoritățile ruse au avertizat Google, Meta, Apple, Twitter, TikTok, printre alții, că trebuie să se autorizeze ca persoane juridice în Rusia, o impunere prin care se încearcă influențarea politicilor de conținut ale entităților respective. Folosind perspectiva amenzilor, arestărilor și blocării sau încetinirii serviciilor de internet, autoritățile împing companiile să cenzureze materialele nefavorabile online, păstrând în același timp informațiile pro-Kremlin nefiltrate.