Dmitri Rogozin, directorul general al agenției spaţiale Roscosmos și fost viceprim-ministru rus responsabil de industria de Apărare, a lansat un apel șocant pe contul său de Twitter, cerând comiterea unui genocid în Ucraina. La fel de șocat este și motivul invocat de oficialul rus. 

 
 

„În general, ceea ce a apărut în locul Ucrainei reprezintă o amenințare existențială pentru poporul rus, istoria rusă, limba rusă și civilizația rusă”, a scris Rogozin, luni noaptea, pe contul său de Twitter.

Șeful Roscosmos nu s-a oprit, însă, aici: „Dacă nu îi terminăm [pe ucraineni] acum, din păcate, bunicii noștri nu au terminat-o cu ei, va trebui să murim, dar la un cost și mai mare pentru nepoții noștri. Așadar, haideți să terminăm cu asta. Odată pentru totdeauna. Pentru nepoții noștri”.

Mesajul aboslut halucinant al lui Dmitri Rogozin a fost sesizată pe contul său de Twitter de jurnalistul Francis Scarr de la BBC, care monitorizează și traduce relatările din mass-media rusă, acesta remarcând că apelul lui Rogozin este cu atât mai șocant încât el este un nume arhicunoscut în Rusia.

Oficialul rus este cunoscut pentru genul ăsta de mesaje. Recent, directorul general al agenției spaţiale Roscosmos a trecut la acuzații după ce mai multe țări au interzis unei aeronave a ministerului de Externe rus, Serghei Lavrov, să intre în spațiul lor aerian. Dmitri Rogozin a declarat că el nu va cere pemisiunea pentru zbor de tranzit nici bulgarilor fricoși, nici românilor răzbunători, nici celor din Muntenegru care au trădat istoria lor comună. 

În mesajul său de amenințare din 6 iunie, care îi include și pe „românii răzbunători”, Rogozin a invocat chiar racheta balistică intercontinentală Sarmat (Satan 2), despre care Moscova a susținut că nu poate fi interceptată de niciun sistem de apărare existent și că are o rază de acțiune de 11.000 de km. 

„La ce este bun “Sarmat? El nu va cere pemisiunea pentru zbor de tranzit nici bulgarilor fricoși, nici românilor răzbunători, nici celor din Muntenegru care au trădat istoria noastră comună. Exact la fel ca în cazul celorlalți, gen cei din Suedia”, a scris, tot pe Twitter, Dmitri Rogozin.

Mesajul lui Rogozin a venit în contextul în care vizita pe care ministrul rus de Externe Serghei Lavrov urma să o facă luni şi marţi în Serbia a fost anulată, trei dintre vecinii sârbilor, Bulgaria, Macedonia de Nord şi Muntenegru, refuzând să lase avionul său să le folosească spaţiul aerian.