Încă de acum 3 săptămâni, Spitalul Județean de Urgență (SJU) Alba Iulia a început pregătirile pentru a putea gestiona eventualele cazuri de COVID-19, boală cauzată de noul coronavirus (SARS-CoV-2), sub îndrumarea specialiștilor proprii și în colaborarea cu personalul de specialitate al DSP Alba.

În acest sens, am preluat indicațiile și legislația națională și am reorganizat spațiile și activitatea Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia pentru conformarea cu recomandările naționale. Suntem în continuă legătură cu reprezentanții celorlalte spitale din județ și ai instituțiilor publice locale și centrale și considerăm că avem o colaborare eficientă.

Au fost începute proceduri de achiziție în regim de urgență pentru aparatură și materiale sanitare, după cum urmează:

–           aparat de biologie moleculară RT-PCR, cu teste, care va permite efectuarea testării pentru COVID-19 în cadrul Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia;

–           aparate de ventilație;

–           materiale de protecție care să asigure o gestionare în siguranță a cazurilor suspecte/confirmate cu COVID-19.

La fiecare sediu al Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia sunt organizate puncte de triaj epidemiologic, puncte prin care toți pacienții care se prezintă pentru consultații trebuie să treacă în mod obligatoriu. La aceste puncte, asistenți medicali instruiți completează cu pacientul un chestionar prin care se urmărește identificarea istoricului de călătorii în zonele afectate, conform datelor actualizate de Centrul Național de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, contactul cu persoane suspecte/confirmate cu COVID-19 sau cu persoane cu istoric de călătorii în zonele afectate.

Asistenții medicali din aceste puncte măsoară temperatura, analizează dacă pacientul are simptomatologie ce poate indica o posibilă infecție cu noul coronavirus. Acest triaj ne permite să identificăm posibile cazuri suspecte înainte de intrarea în Unitatea de Primire Urgențe sau în spital și de a lua măsurile necesare pentru a asigura protecția personalului, a pacienților și de a furniza asistența medicală necesară.

La nivelul Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia au fost pregătite spațiile, circuitele și materialele (echipamente protecție, măști, măști cu dublu filtru, mănuși, materiale sanitare, dezinfectanți etc.) și aparatura necesară pentru protecția personalului și pacienților și pentru a asigura gestionarea cazurilor suspecte/confirmate COVID-19 în condiții de siguranță. Cazurile suspecte sunt internate în secția Boli infecțioase unde avem personal de specialitate desemnat pentru această boală, circuitul pentru cazurile suspecte/confirmate fiind strict delimitat de celelalte circuite.

Aceste măsuri au fost posibile prin suplimentarea cu fonduri puse la dispoziție de Consiliul Județean Alba și prin sponsorizarea acordată de o companie privată.