Luni dupa-amiaza a debutat la Alba Iulia Openul Internaţional de Şah “România 100”. Tânăra artistă Anamaria Gligor a intonat imnului naţional la festivitatea de deschidere.

Openul Internaţional de Şah “România 100” este cel mai important turneu international din calendarul Federaţiei Române de Şah având 100 de participanţi din 12 ţări.

Reprezentanţi ai unor forţe ale şahului mondial din Armenia, India, Letonia, Polonia şi Rusia se află în premieră la Alba Iulia. Fapt ce dovedeşte că turneul este deja foarte bine cotat pe plan internațional.

Este de remarcat prezenţa la start a unor şahişti români din diaspora veniţi special în România pentru a participa la aceastâ sărbătoare şahistă, a unor veterani ai şahului românesc cu o vârstă apropiată de cea a României Mari, dar şi a unor tineri şahişti mai puţin experimentaţi, care au înteles că au foarte mult de învăţat din participarea la o competiţie de acest nivel.

7 ani are cel mai tânăr participant la turneu, cel mai vârstnic, are 84 de ani.

Chiar dacă în unele situaţii outsiderii au opus o rezistenţă puternică, toţi favoriţii au reuşit să se impună în prima rundă.

Runda a 2-a, programată marţi de la orele 9, se anunţă mult mai echilibrată.

Favoritul numărul 3, Alexey Fedorov (Belarus), îl va înfrunta pe Alexandru Banzea, component al echipei de juniori a României care a cucerit aurul european în acest an.

Interesantă se anunţă şi confruntarea dintre Evgeny Levin (Rusia, favoritul 5) şi juniorul albaiulian Iustin Ciorgovean.

Veteranul cugirean Mihai Vîlceanu va încerca să furnizeze surpriza împotriva maestrei internaţionale Rameshbabu Vaishali (17 ani), una dintre marile speranţe ale şahului feminin indian.

Meci greu va avea şi maestrul aiudean Ionel Miron, care va juca cu piesele negre împotriva marelui maestru Vadim Shishkin (Ucraina), în timp ce albaiulianul David Cordea, revenit în competiţii după o absenţă destul de lungă, îl va avea ca adversar pe maestrul internaţional Naeayanan Visakh (India).

Turneul se desfăşoară pe parcursul a 9 runde în sistem elveţian.

Partidele sunt programate zilnic de la orele 16 până sâmbătă, ultima rundă fiind programată de la orele 9.

Marţi şi joi se vor juca runde suplimentare şi dimineaţa de la orele 9.