Ludovic Orban a afirmat că președintele Klaus Iohannis a apelat la un candidat „de sacrificiu” ca premier – Dacian Cioloș și a analizat actuala criză politică generată de PNL și căderea guvernului Cîțu.

„Președintele nu putea sa-l desemneze pe Florin Cîțu ca premier, pentru că există o decizie a CCR, adoptată în 2020. După ce am căzut eu în Parlament prin moțiune de cenzură, președintele m-a desemnat tot pe mine, și atunci PSD a invocat un conflict juridic de natura constitutionala, iar CCR a decis că premierul care a cazut nu poate fi desemnat premier”, a exlpicat Ludovic Orban, vineri seară, la un post TV. Fostul președinte al PNL cataloghează decizia drept „o prostie, pentru că într-o anumită conjunctura poți să nu ai majoritate parlamentară…”.

„Evident că, prin decizia CCR, președintele trebuie sa aiba in vederea desemnarea unui premier și formarea unei majoritati parlamentare. 

Pe Florin Cîțu nu putea să-l pună, și atunci avea nevoie de un candidat de sacrificiu, de cineva care să nu aibă nicio șansă”, a mai explicat Ludovic Orban.

„Și Dacian Cioloș, încă din timpul campaniei interne din USR, a evocat posibilitatea sa-și asume pozitia de premier. S-a autopropus. Apoi USR n-a mai putut da inapoi și s-a dus cu o propunere de prim-ministru”, a spus Orban.

„O astfel de propunere, la o analiza la rece in Parlament, are sanse foarte mici să obțină voturi de la alte formațiuni politice decât de la USR. Și PNL, și UDMR, și AUR au declarat că nu-l sprijiină. Este o tăcere din partea PSD care nu s-a pronunțat pe subiectul ăsta”, a conclulzionat Ludovic Orban.

Sursa: Realitatea Din PNL