Lucrările de mansardare pentru readucerea policlinicii în incinta spitalului sunt în grafic

Lucrările de mansardare a corpurilor de clădire C şi D ale Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Alba Iulia, pentru readucerea policlinicii, decurg conform graficului, urmând să fie finalizate în decembrie 2020. Aceste lucrări sunt necesare, în primul rând, pentru relocarea policlinicii, de pe strada Muşeţelului, nr. 2, pe Bulevardul Revoluţiei 1989, nr. 23, în imobilul SJU Alba Iulia, unde funcţionase în urmă cu circa 15 ani şi, în al doilea rând, pentru crearea unui spaţiu mai adecvat secţiei de neurologie.

Reprezentanţii SJU Alba Iulia apreciază atitudinea înţelegătoare, pozitivă a pacienţilor şi aparţinătorilor, care au înţeles că disconfortul fonic şi deranjul inerent dintr-un spital care se extinde/modernizează va însemna servicii medicale mai bune, dar şi beneficii pentru personalul medical.

În spaţiul în care funcţiona policlinica, la parterul SJU Alba Iulia, în prezent funcţionează secţia de Neurologie, iar aceasta se va muta în spaţiul nou creat, cu ocazia mansardării celor două corpuri ale spitalului. Astfel, cabinetele policlinicii vor putea fi readuse la parter, în vechea lor locaţie.

Titlul obiectivului este „Mansardare Policlinică (Corpuri de clădire C şi D) la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia”. Licitaţia a fost câştigată de către SC CON-A din Sibiu, iar lucrarea este finanţată integral de către Consiliul Judeţean, în subordinea căruia se află spitalul. Valoarea proiectului este de 10.664.056 lei (cu TVA), iar durata este de 14 luni de la predarea amplasamentului.

Funcţionarea Policlinicii în imobilul spitalului este necesară atât pentru pacienţi, cât şi pentru personalul care contribuie la efectuarea actului medical, în primul rând pentru ca aceştia să nu mai fie nevoiţi să parcurgă drumul dintre cele locaţii. Condiţiile de confort şi dotarea cu aparatură medicală performantă vor duce la îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale furnizate de spital, respectiv la creşterea gradului de satisfacţie a pacienţilor şi totodată a adresabilităţii. Precizăm că policlinica funcţionează în prezent într-un fost cămin de nefamilişti. De asemenea, schimbarea locaţiei secţiei de neurologie este necesară deoarece spaţiul actual este impropriu, cu spaţii de depozitare insuficiente şi în care respectarea circuitelor se face cu dificultate.

Se are în vedere legarea noii construcţii (mansarda) de cea existentă (imobilul spitalului) prin intermediul unor centuri de beton armat monolit pe întreg conturul exterior şi interior al clădirii, astfel încât elementele verticale de rezistenţă ale mansardei să se „nască” din propria „fundaţie”. Atât zidurile de închidere, cât şi cele interioare de compartimentare, vor fi amplasate pe poziţia diafragmelor de beton armat de la nivelurile inferioare sau – în cel mai rău caz – în imediata lor vecinătate. Acoperişul noii construcţii va fi realizat dintr-o şarpantă pe scaune din lemn de răşinoase rezemată de cadrele de beton armat şi/sau pe zidurile din mansardă. Pentru realizarea accesului la mansardă, se va demonta planşeul de peste etajul al doilea în dreptul celor două case de scară şi se vor construi rampele de scară necesare prin prelungirea celor existente până la cota mansardei. Pentru finisajele interioare se vor folosi tâmplărie de aluminiu, vopsea lavabilă albă, covoare PVC – diferite tipuri de culori şi grad de rezistenţă la uzură, gresie porţelanată şi faianţă – pentru vestiare sau grupuri sanitare.

„Mansardare Policlinică (Corpuri de clădire C şi D) la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia” se află în strânsă legătură cu un alt proiect, de modernizare, extindere şi dotare a spaţiului în care va fi relocată policlinica. Se va asigura un spaţiu optim din punct de vedere al circuitelor funcţionale pentru desfăşurarea activităţii de ambulatoriu, prin consolidarea planşeului construcţiei existente cu deschidere către Bulevardul Transilvaniei, realizarea a două extinderi pentru această clădire şi lucrări de compartimentări şi finisaje interioare. De asemenea, se va realiza achiziţia a peste 590 de echipamente şi aparatură medicală. Acest proiect este finanţat cu fonduri europene REGIO, gestionate de ADR Centru, fiind câştigat de Consiliul Judeţean Alba, iar contractul a fost semnat în luna septembrie 2019. Valoarea totală a cererii de finanţare cu titlul „Extindere, modernizare şi dotare în vederea relocării Ambulatoriului integrat al Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia” este de 10.700.749,99 lei, dintre care 98% reprezintă finanţare europeană şi 2% finanţare proprie, a Consiliului Judeţean Alba (lider de proiect). SJU Alba Iulia este partener şi beneficiar al acestui proiect.

În cadrul Policlinicii, medicii SJU Alba Iulia efectuează consultaţii de specialitate şi tratamente de ambulatoriu în următoarele specialităţi: alergologie şi imunologie clinică, cardiologie, chirurgie, dermatovenerologie, diabet zaharat, nutriţie si boli metabolice, endocrinologie, gastroenterologie, geriatrie şi gerontologie, obstetrica-ginecologie, interne, laborator analize medicale, laborator explorări funcţionale, medicina muncii, medicină sportivă, nefrologie, neurologie, O.R.L., oftalmologie, ortopedie-traumatologie, planificare familială, psihiatrie, psihologie, reumatologie şi urologie.

SJU Alba Iulia este unitatea reprezentativă a sistemului sanitar din judeţ, fiind unitatea sanitară cu paturi, de utilitate publică cu personalitate juridică, subordonată Consiliului Judeţean Alba, proprietate publică, care asigură servicii medicale, (preventive, curative şi de recuperare) funcţionând pe principiile prevăzute în Legea nr. 95/2006 cu modificările şi completările ulterioare. Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia este unitatea sanitară cea mai complexă a judeţului care funcţionează din anul 1973 şi asigură asistenţă medicală pentru peste 65.000 de locuitori ai municipiului, dar şi pentru cei circa 340.000 din judeţ.

Articolul precedentCu cât creşte punctul de pensie în 2020?
Articolul următorPrecizări IPJ Alba cu privire la prevederile Legii 192 din 2019 care modifică şi completează unele acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.