Doctorul Radu Țincu, medic ATI la Spitalul Floreasca București, spune că, dacă nu vor fi luate măsuri restrictive mai drastice, România ar putea ajunge, în lunile noiembrie-decembrie, la 4.000 de oameni la ATI și 1.000 de morți pe zi.

„Poate ar fi trebuit măsuri mai blânde la sfârșitul lui august, început de septembrie, pentru a preveni un astfel de val. Acum, altă soluție nu exista, decât restricții. Când lunea impunea lockdown, noi ne relaxam. Azi s-au vaccinat mulți români, dar a fost prea târziu. Au murit oameni. E nevoie de 3-4 săptămâni de carantinare care să scadă transmiterea virusului. Dacă actualele măsuri sunt repectate este suficient. Respectarea acestor măsuri sanitare ține de fiecare în parte, iar mai apoi autoritățile să supravegehze. Cei cu afaceri trebuie să supravegheze clienții. Dacă nu respectăm restricțiile este greu. Undeva în noiembrie-decembrie putem ajunge la 4.000 de pacienți la ATI și 1.000 morți pe zi. Capacitatea totală ATI, în România, este de 4.000 de paturi, deci, vom bloca tot sistemul național. Dincolo de această responsabilitate socială, e nevoie de un pact de neagriesune politică. Pandemia nu mai poate fi politizată, iar oamenii politici să fructifice această pandemie. Nu am văzut o asemenea avalansă de oameni. În camera de gardă s-au adus tărgile de război pentru ca oamenii să nu stea pe jos. A trebuit să intubăm un tânăr de 29 de ani.

OMS este îngrijorată de ce s-a întâmplat la noi și a zis că terminăm imunizarea în 2 ani și jumătate. Trebuie să ne imunizăm în cel mult 6-8 luni, nu în 3 ani, pentru că avem de-a face cu o diluție. Am vaccinat doar 20% din oamenii peste 80 de ani, iar vârstnicii dezvoltă forme severe”, a declarat medicul, în emisiunea „LEGILE PUTERII” de la REALITATEA Plus.

Sursa: Realitatea de Bucuresti