Prima zi a Summitului istoric de la Madrid s-a încheiat. NATO și-a aprobat strategia pe următorii 10 ani, în contextul războiului din Ucraina. Rusia a fost declarată drept principala amenințare a Alianței, iar Marea Neagră zonă de importanță strategică. În acest context, SUA trimite în România încă 5 mii de soldați, iar în Polonia se organizează un cartier general al armatei americane. Pentru prima dată, China este menționată în noul concept adoptat de NATO ca o preocupare de securitate. 

Toate deciziile luate de NATO la summitul de la Madrid sunt acțiuni strict defensive, a spus Klaus Iohannis.

„Nu au componentă agresivă împotriva Federației Ruse, însă și Rusia trebuie să înțeleagă că ar face bine să facă la fel și să nu continue în Ucraina.

Paradigma în care lucrăm este să sprijinim Ucraina, dar să nu mergem până acolo încât să provocăm un conflict militar între NATO și Federația Rusă”, a mai declarat președintele.

„Acțiunile noastre sunt toate strict defensive. Întărim postura de apărare de Flancul Estic. Vom întări și alte zone, vom merge pe cercetare. Dar niciunele dintre ele nu au componentă agresivă împotriva Federației Ruse, însă și Rusia trebuie să înțeleagă că ar face bine să facă la fel și să nu continue în Ucraina.

Prin deciziile luate, securitatea României și a fiecărui român este mai bine asigurată”, a adăugat Iohannis.