Jurnalistul Ion Cristoiu consideră că invazia Rusiei s-a transformat într-un fel de război mondial, dar nedeclarat oficial. Asta pnetur că, pe de-o parte, Rusia este sprijinită de China, India și alte state anti-americane, iar pe cealaltă parte, Ucraina este puternic sprijinită de alianța SUA-NATO. 

„Războiul din Ucraina este vârful aisbergului. Rusia l-a pregătit de prin 2016, având în vedere că în spatele Rusiei, chiar dacă nu fățiș, sunt multe țări care contestă superputerea SUA și vor o lume multipolară. Acest conflict este, de fapt, reașezarea unei noi ordini mondiale, fiind dificil de găsit o soluție. Rusia a atacat Ucraina ca fiind simbolul unei țări folosită de Occident împotriva ei, iar Occidentul îi sprijină moral militar și cu bani pe ucraineni. Practic, este un razboi mondial, dar de teama armelor nucleare nu se declară oficial așa ceva.

Rusia aliată discret cu China, folosește acest răboi pentru a administra lovituri în Occident. Este o confruntare în urma căreia America acceptă să împartă sferele de influență cu China, fie Rusia se liniștește și devine membră NATO”, a declarat Ion Cristoiu în emisiunea „Controversat”