Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat astăzi, 13 mai, decretul pentru modificarea și completarea Legii nr. 205/2004. Nerespectarea prevederilor le poate aduce românilor închisoare de la șase luni până la șapte ani și amendă. 

Poliția Română și Poliția Animalelor se vor ocupa de depistarea și pedepsirea persoanelor care comit acte de cruzime asupra animalelor. Potrivit legii, infracțiuni care se vor pedepsi cu închisoare de la șase luni la trei ani sau amendă sunt: 

a) intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, coltilotul ciocului şi dinţilor;

b) despărţirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viaţă în vederea comercializării, exceptând îndepărtarea puilor de mamă înainte de perioada minimă specifică speciei pentru înţărcare;

c) folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, dacă le creează suferinţă. 

Conform actului normativ, următoarele fapte sunt considerate și se vor pedepsi cu închisoare între doi și șapte ani: 

a) uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept;

b) schingiuirea animalelor;

c) organizarea de lupte între animale sau cu animale;

d) zoofilia.

După cum este menționat în lege, nu constituie fapte penale și nu vor fi pedepsite legal sterilizarea animalelor și rănirea sau uciderea unui animal, dacă este vorba despre legimimă apărare.

Actul normativ prevede și faptul că animalele sălbatice nu vor mai putea fi folosite pentru spectacolele de circ.