cubPrin proiectul ”Îmbunătățirea calității vieții populației în orașul Ocna Mureș” se atrag fonduri europene nerambursabile în valoare totală de peste 3,6 milioane euro pentru construirea a două noi blocuri cu locuințe sociale și modernizarea a mai mult de 2,3 km străzi urbane.

Este vorba de o nouă inițiativă locală finanțată în cadrul Programului REGIO, pentru care a fost semnat azi, la sediul ADR Centru din Alba Iulia, contractul de finanțare, în valoare totală de peste 17 milioane lei.

Primarul Silviu Vințeler și directorul general ADR Centru, Simion Crețu, au semnat acest contract prin care se vor folosi fonduri europene destinate construirii a 32 de apartamente sociale și reabilitarea celor 18 străzi din zona centrală a orașului Ocna Mureș, pentru creșterea calității vieții locuitorilor din comunitățile defavorizate.

Investițiile vor fi susținute prin Prioritatea de Investiții 13.1 ce vizează îmbunătățirea calității vieții populației în orașele mici şi mijlocii din România, în cadrul Axei Prioritare 13 a Programului Operațional Regional 2014-2020 – Sprijinirea regenerării orașelor mici și mijlocii.

Se răspunde astfel obiectivului privind oferirea de sprijin pentru revitalizarea fizică, economică și socială a comunităților defavorizate din regiunile urbane și rurale.

Investițiile se vor finaliza peste cel mult doi ani și jumătate, în ultima zi a anului 2021.

Începând de anul trecut am demonstrat că și orașul Ocna Mureș poate atrage fonduri europene.

Iată că, în mai puțin de șase luni, am semnat două contracte de finanțare, dintre care unul pentru reabilitarea și eficientizarea energetică a Spitalului din localitatea noastră, realizat cu sprijinul Consiliului Județean Alba și acum acest proiect de regenerare urbană.

Lucrăm la îmbunătățirea condițiilor urbane din oraș, pentru că oamenii au nevoie de străzi asfaltate, cu apă și canalizare, au nevoie de confort în trafic și am văzut că este nevoie de locuințe sociale.

Ne preocupă în cel mai mare grad investițiile pentru creșterea calității vieții cetățenilor și vrem să modernizăm orașul.

Acesta este cel mai bun exemplu că banii europeni, folosiți în mod chibzuit, duc la economii pentru bugetele locale, dar și la atingerea unor obiective care altfel ar fi rămas doar vise așternute pe o hârtie”, a declarat, în momentul semnării acestui contract de finanțare, domnul Silviu Vințeler, Primarul orașului Ocna Mureș.

Cererea de finanțare pentru proiectul ”Îmbunătățirea calității vieții populației în orașul Ocna Mureș” are ca obiectiv îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din oraș, precum și a celor din localitățile apropiate, prin abordarea integrată a nevoilor identificate la nivel local.

Astfel, prin intermediul proiectului se urmărește îmbunătățirea condițiilor de locuit, prin construirea de două clădiri cu locuințe sociale cu regim de înălțime S+P+2E+M și un număr de 16 apartamente fiecare, care să asigure condiții decente de locuire persoanelor defavorizate din oraș și favorizeze premisele creșterii incluziunii sociale la nivel comunitar.

În plus, a doua componentă a proiectului, prevede îmbunătățirea conectivității la nivelul orașului, a cartierelor defavorizate cu principalele zone de interes și creșterea gradului de participare a cetățenilor la servicii publice, activități economice, comerciale, culturale, sportive sau de agrement, prin lucrări de construire/reabilitare/modernizare și extindere a circa 6 km de străzi urbane.

Dacă pentru componenta de construire a blocurilor sociale este vizată o zonă rezidențială din oraș, aspectele referitoare la mobilitate își propun realizarea de lucrări pe 5,924 km de străzi urbane, respectiv 2,381 km drumuri publice, 4,438 km piste pentru bicicliști, 4,614 km zone pietonale și 6997 mp zone verzi, care să asigure, în același timp, premisele unei dezvoltări durabile prin reducerea emisiilor de dioxid de carbon, încurajarea utilizării bicicletelor sau a mersului pe jos.

În acest caz, lucrările vor include sistemul rutier, inclusiv încadrarea acestuia cu borduri prefabricate, dispozitivele de scurgere a apelor, sistemele de consolidare (ziduri de sprijin – unde este cazul), pasaje sau pasarele pentru asigurarea continuității peste obstacole, dar și marcaje și indicatoare rutiere.

Bugetul întregului proiect este de 17,025,122.24 lei, din care peste 16,6 milioane lei (adică mai mult de 3,56 milioane euro) sunt fonduri nerambursabile, restul provenind din contribuția beneficiarului.

Orașul Ocna Mureș este unul dintre cele 45 de orașe mici din Regiunea Centru care au depus proiecte pe Prioritatea de investiții a Programului REGIO prin care se dorește îmbunătățirea calității vieții populației și este printre primele care beneficiază de fonduri nerambursabile pe acest domeniu. La nivelul Regiunii sunt solicitate peste 720 milioane lei, adică de peste șapte ori mai mult decât suma disponibilă.

La nivelul județului Alba, aici, în Ocna Mureș, se investește pentru prima dată în construirea de locuințe sociale și modernizarea arterelor care fac legătura cartierelor cu zona centrală.

Primăria accesează fonduri europene prin Programul Operațional Regional 2014-2020 și pentru reabilitarea spitalului, aspecte care dovedesc faptul că administrația se preocupă pentru dezvoltarea localității, chiar dacă este dificil pentru o localitate mică să pregătească cereri de finanțare pe fonduri europene.

Practic, Ocna Mureș va investi fonduri totale de peste 23 milioane lei, cu sprijinul autorităților județene și al fondurilor europene, folosind bani care altfel nu ar fi ajuns în comunitate și devenind un exemplu local pentru felul în care fondurile europene pot schimba în bine fața unei mici localități urbane.

S-au realizat deja lucruri importante în infrastructura locală și multe alte lucrări nu ar fi posibile fără aportul fondurilor europene.

Orașul este pe un trend pozitiv și investițiile publice facilitează dezvoltarea mediului privat, în beneficiul întregii comunități locale.

Prin corelarea investițiilor publice cu cele private, în special în zona băilor, sperăm ca acest oraș să-și recapete statutul de stațiune turistică, pentru a atrage noi fonduri, pentru a oferi noi locuri de muncă și pentru ca oamenii din județul Alba să aibă noi posibilități de tratament și de petrecere a timpului liber”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.