Despre prezenţa Jandarmeriei în Transilvania se poate face referire după primul război mondial, mai exact în luna noiembrie 1918 când se operează prima reorganizare a Jandarmeriei, anul 1918 fiind reprezentativ pentru Jandarmerie, prin prisma demersurilor făcute în domeniul organizării și dezvoltării acesteia.

 

Organizarea primelor posturi de jandarmi în localitățile eliberate (Baciu, Satu Lung și Târlungeni) evidențiate într-o scrisoare din 17 august 1916, transmisă de maiorul Anastasie Soiculescu și adresată Inspectoratului General de Jandarmi, în care acesta spunea: „Astăzi, pentru prima oară și pentru totdeauna, Jandarmeria Română a înlocuit pe pământul scump al Transilvaniei, Jandarmeria ungurească”.

Prin Decizia Ministerială nr. 400 din 26 Ianuarie 1919, s-a înființat la Sibiu Secția Organizării VI-VII, pe lângă care funcționa serviciul Jandarmeriei.

Efectiv, Jandarmeria Ardeleană a luat ființă la 15 Februarie 1919, cu Regimentele 7, 8 și 9, cu 18 companii, având un efectiv total de 130 ofițeri și 3000 trupă.

Și cum se cuvine mai bine Jandarmeriei Ardelene decât să fie cinstită în orașul Marii Uniri, IJJ Alba sărbătorește 100 de ani de existență în Ardeal. Data va fi  marcată la Alba Iulia printr-un ceremonial militar  organizat de Inspectoratul de Jandarmi Județean „Avram Iancu” Alba, în Piața Cetății din Alba Iulia, începând cu ora 12:30.

Programul activităților va cuprinde:

  • Expoziție de uniforme militare din perioada 1850-1918
  • Defilarea efectivelor Jandarmeriei Alba
  • Prezentarea tehnicii auto și a materialelor din dotarea jandarmilor montani
  • Dispunerea unor standuri de prezentare a armamentului

„Centenarul Jandarmeriei Ardelene pe aceste meleaguri, ne oferă prilejul de a organiza un ceremonial militar dedicat armei jandarmi, cât și celor care, cu propriul sânge, au scris o istorie pe care noi astăzi, o continuăm cu onoare și recunoștință”, transmite Jandarmeria Alba.