Ceremonia de deschidere a programelor de specializare Generația Tech Alba Iulia a avut loc la Muzeul Principia. Tinerii înscriși la programe, membrii ai comunității Digital Nation din toată țara și repezentanții primăriei Alba Iulia și ai mediului antreprenorial local s-au reunit în cadru festiv pentru a sărbători lansarea proiectului.

Sute de tineri de 15-24 ani s-au înscris în primul an de proiect la specializările gratuite Generația Tech Alba Iulia. Aceștia vor învăța aplicat pe parcursul a 12 luni de zile, fie Digital Skills, fie Learn to Code, două specializări digitale care îi pregătesc pentru nevoile forței de muncă locale. Programele au un format online, în regim de mentorat digital, dar includ și interacțiuni periodice fizice în oraș. Specializările de anul acesta sunt dezvoltate ca rezultat al dialogurile cu mediul antreprenorial, iar comunitatea sugerează că și-ar dori adăugarea chiar a unei a treia specializări din 2020.

Locul de desfășurare a ceremoniei de deschidere de marți a fost Muzeul Principia din centrul cetății, spațiul fostului castru roman ce reunea și în urmă cu mii de ani manifestații de sărbătoare. Alba Iulia, Cealaltă Capitală, a fost de altfel chiar primul oraș ales în cadrul programului Generația Tech, organizat în premieră anul acesta în România. ”La Alba am găsit un cadru de susținere a digitalizării și multe proiecte deja în lucru în această direcție, ne-am bucurat de deschidere și susținere de la început. Este o provocare și o onoare să putem aduce un proiect cu impact de viitor în leagănul istoriei noastre.” – a declarat Paul Apostol, fondator Digital Nation.

Cetatea Carolina va fi totodată și locul de întâlnire lunară al participanților la program, care se vor reuni pentru meetups, ședințe de lucru sau seri de board games în spații consacrate din centrul orașului și în spații dezvoltate de Digital Nation cu susținerea municipalității și a mediului antreprenorial. Cele trei categorii de actori economici – public, privat, social – sunt pilonii antrenați de programul dezvoltat de Digital Nation în construirea ecosistemului local de digitalizare.

Proiectul Generația Tech este realizat cu susținirea Google.org și a Ministerului Educației Naționale. Orașele participante în primul an de program, 2019/2020, sunt Alba Iulia, Oradea și Piatra Neamț.

Digital Nation este o organizație care desfășoară programe naționale de digitalizare prin formare avansată și antreprenoriat.

În zona de formare, Digital Nation organizează programe online de 12 luni, în care participanții intră într-un parcurs de formare accelerată, au acces la mentori specialiști, la resurse teoretice și au ocazia  dezvoltării de competențe în cadrul unei echipe pre-selectate. După programele de mentorat, absolvenții intră în Digital Incubator, unde creează prototipuri de tehnologie în startupuri sau intră în proiecte de cercetare.