Peste 150 de sindicalişti au participat, la un miting în faţa Penitenciarului Aiud, judeţul Alba. Aceştia cer Guvernului adoptarea statutului poliţistului de penitenciare, plata orelor suplimentare şi a normelor de hrană. La protest participă şi angajaţi din Codlea ,Târgu Jiu și Deva.

 

Într-un interviu acordat pentru realitateadealba.net, Daniel Pasc președintele SLP Aiud făcea referire la :  lipsa acută de personal, fapt pentru care generăm peste un milion de ore suplimentare, care la momentul acesta nu sunt plătite şi nici recuperate, cu toate că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 114/ 2018 prevede ca, în perioada 2019-2021 întregului personal din sistemul de Apărare, Ordine publică şi Siguranţă naţională să-i fie plătită munca suplimentară, deoarece nu este posibil de a fi acordat timpul liber corespunzător. Un alt motiv este lipsa bugetului în sistemul penitenciar, astfel fiind afectate drepturile salariale ale angajaţilor, care nu mai au dreptul la decontarea cheltuielilor turistice, dreptul la actualizarea normei de hrană, dreptul la actualizarea normei de echipare. De asemenea, suntem în imposibilitatea de a putea încadra promoţiile de absolvire 2018-2019 de la Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare din Târgu Ocna.- a spus Pasc.

Sindicatul Național al Lucrătorilor de Penitenciare avertizează că membrii de sindicat vor refuza munca suplimentară în tot sistemul penitenciar, din mai 2019, dar anunță și organizarea unui miting în Piața Victoriei cu peste 3.000 de participanți, în iunie 2019.

Totodată, sindicaliștii precizează că vor face mitinguri succesive, mediatizate, în toate unitățile din sistemul penitenciar începând de luni, 13 mai 2019, incluzând blocarea sau întârzierea unor misiuni precum și refuzul personalului de a intra în serviciu, în condițiile în care nu este asigurată plata drepturilor salariale cuvenite.