Experți occidentali sunt de părere că Rusia își ajustează strategia în Ucraina pentru a reduce, prioritar, capacitatea de alimentare, fără a renunța însă la obiectivul de a controla o parte din teritoriu. În acest scenariu, 

 

După ce aproximativ 40 de țări s-au pus de acord să consolideze sprijinul militar pentru Ucraina, armata rusă a declarat miercuri că a distrus o „cantitate mare” de arme furnizate Kievului de către Statele Unite și țările europene, potrivit AFP, citată de HotNews.

De asemenea, rachetele rusești au avariat podul rutier și feroviar strategic ce face legătura între regiunea ucraineană Odesa și România, potrivit șefului Căilor Ferate ucrainene. 

 

Luni, au fost vizate căile ferate din regiunea central-vestică Vinnitsia, un nod feroviar important atât pentru liniile interne ale Ucrainei, cât și pentru legăturile externe.

„Intrăm într-o nouă fază: țările occidentale au anunțat o întărire a ajutorului lor militar, așa că, din partea rusă, trebuie să lovească în aceste capacități de întărire și în capacitatea ucrainenilor de a se aproviziona cu arme”, subliniază Jean-Pierre Maulny, director adjunct al Institutului pentru Relații Internaționale și Strategice (IRIS).

 

„Ajutorul occidental este menit să permită trupelor ucrainene să reziste sub bombardamentele rusești, așa că pentru ruși este o veste proastă și încearcă să reducă amploarea acestuia”, adaugă Pascal Ausseur, director general al Fundației mediteraneene pentru studii strategice (FMES).

Rușii „au vrut să taie fluxul de ajutor, în special de combustibil, către Ucraina, trimis de țările occidentale și care trece prin România”, notează George Scutaru, directorul general al New Strategy Center, un think tank românesc.

Această perspectivă fusese deja schițată la 21 aprilie de Richard D. Hooker, de la centrul american de cercetare Atlantic Council, care a prezis că liniile de comunicații vor fi în curând tăiate, în special cele folosite pentru aprovizionarea forțelor ucrainene.