Eurobarometru: 81% dintre cetățenii români încurajează inovarea în domeniul concurenței

Marți, 25 octombrie, Comisia Europeană a publicat sondajele Eurobarometru din 2022 privind politica UE în domeniul concurenței. În acest sens, sondajele arată că există o susținere puternică în rândul cetățenilor și al întreprinderilor mici și mijlocii („IMM-uri”) atât pentru politica în domeniul concurenței, cât și pentru asigurarea respectării acesteia.

De asemenea, conform sondajelor Eurobarometru, românii sprijină principalele obiective ale politicii în domeniul concurenței, recunoscând contribuția importantă a acesteia la economia europeană. În special, respondenții au confirmat că, în opinia lor, politica în domeniul concurenței:

  • încurajează inovarea (81 % dintre cetățenii români și 94 % dintre IMM-uri);
  • permite practicarea unor prețuri mai abordabile (77 % dintre cetățenii români și 85 % dintre IMM-uri) și oferă o gamă mai largă de opțiuni (86 % dintre cetățenii români și 95 % dintre IMM-uri);
  • ajută întreprinderile din UE să devină mai competitive pe piețele mondiale (75 % dintre cetățenii români și 73 % dintre IMM-uri).

Majoritatea cetățenilor români și a IMM-urilor din România care au participat la sondaj sprijină cu fermitate diferite măsuri de îmbunătățire în continuare a concurenței. Conform acestora, concurența are un rol esențial în a împiedica actorii din toate sectoarele de piață să abuzeze de puterea lor de piață (87 % dintre cetățeni și 83 % IMM-uri) și în a combate cartelurile (81 % dintre cetățeni și 77% IMM-uri). 75 % dintre cetățeni și 81 % dintre IMM-uri consideră că este important să se prevină fuziunile și achizițiile care reduc concurența. În cele din urmă, românii consideră că este important să li se retragă avantajele concurenților subvenționați de guvernele din afara UE (68 % dintre cetățeni și 76 % dintre IMM-uri) și de guvernele din UE (69 % dintre cetățeni și 75 % dintre IMM-uri).

În ceea ce privește respondenții europeni, majoritatea recunosc că politica în domeniul concurenței și asigurarea respectării sale sunt un instrument-cheie pentru a face față provocărilor viitoare. De exemplu, 66 % dintre IMM-uri sunt de acord că reglementările, cum ar fi Actul legislativ privind piețele digitale, pot reprezenta o soluție eficace pe piețele cu probleme sistemice. În ceea ce privește realizarea priorităților de politică ale Comisiei, majoritatea cetățenilor consideră că concurența încurajează transformarea digitală a economiei și a societății (73 %), precum și oferta unor bunuri și servicii care să fie mai ecologice pe piața unică a UE (54 %).

Totodată, în ceea ce privește cetățenii, peste 50 % s-au confruntat cu probleme cauzate de lipsa concurenței, cum ar fi prețuri mai mari, o gamă mai restrânsă de opțiuni sau o calitate mai scăzută. Atunci când au fost întrebați care sunt domeniile în care, după părerea lor, asigurarea respectării normelor în materie de concurență ar trebui să joace un rol și mai important, cetățenii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la lipsa concurenței în sectorul energetic (27 %), urmat de sectorul comerțului cu amănuntul de produse alimentare (20 %). În cel mai recent sondaj Eurobarometru, publicat în 2019, telecomunicațiile și accesul la internet s-au aflat în fruntea preocupărilor cetățenilor (26 %), în timp ce, în prezent, doar 18 % dintre respondenți au identificat acest aspect ca fiind un domeniu în care concurența ar trebui îmbunătățită.

Pentru mai multe detalii click aici

Articolul precedentSărbătoare 27 octombrie. Un mare sfânt al ortodoxiei este pomenit în calendar – Cruce cu ROȘU
Articolul următorPrognoza meteo, 27 octombrie. Vreme caldă și frumoasă în toată țara. În ce zone vor fi cele mai ridicate temperaturi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.