Președintele francez Emmanuel Macron va efectua săptămâna viitoare o vizită în România, unde va vizita Baza Aeriană 57 Mihail Kogălniceanu.

 

Președintele francez Emmanuel Macron va efectua săptămâna viitoare o vizită în România, unde va vizita Baza Aeriană 57 Mihail Kogălniceanu, potrivit unor surse politice citate de CaleaEuropeană.ro.

Șeful statului francez va ateriza marți la Baza Mihail Kogălniceanu și va participa miercuri la o serie de activități la această facilitate militară.

 

Vizita lui Macron în România vine după Summitul NATO București 9 de vineri, 10 iunie, și precedă summitul NATO de la Madrid din 29-30 iunie, unde președintele francez, președintele Klaus Iohannis și ceilalți lideri euro-atlantici vor adopta următorul Concept Strategic al Alianței. La Summitul NATO se va decide și resetarea posturii de descurajare și a apărare a Alianței, inclusiv pe flancul estic, unde România și aliații din regiune solicită transformarea prezenței NATO într-o postură de apărare înaintată.

Președintele Emmanuel Macron se va afla Baza Mihail Kogălniceanu, unde au fost instalate inițial forțele de reacție rapidă ale Alianței Nord-Atlantice, precum și grupul de luptă al NATO din România, condus de Franța. Amplasarea acestui grup de luptă în România a fost posibilă ca urmare a unei decizii a președintelui francez. Macron a anunțat pe 19 ianuarie că Franța este dispusă să paritcipe cu o prezență militară avansată a NATO în România, iar NATO a luat decizia în februarie. Mobilizarea și dislocarea militarilor francezi la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu a fost însă devansată de invazia militară a Rusiei în Ucraina. Astfel, NATO a decis pe NATO a decis pe 24 martie, la summitul extraordinar de la Bruxelles, înființarea a patru grupuri de luptă multinaționale suplimentare în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia.

 

Grupul de luptă al NATO pe care Franța îl conduce va fi desfășurat la Cincu și are în prezent circa 800 de membri, dar pe viitor va crește la un efectiv de 1.000 de soldați, din mai multe țări NATO.

Macron va ajunge la Kiev, potrivit unor surse politice, prima vizită a președintelui francez în Ucraina după invadarea Rusiei la 24 februarie.