O eclipsă parţială de Soare, vizibilă şi din România, va avea loc la sfârșitul lunii octombrie, a anunțat Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Fenomenul astral va avea loc pe 25 octombrie. Potrivit reprezentanţilor Observatorului Astronomic, Soarele va fi acoperit în proporție de aproximativ 38%.

La Bucureşti, eclipsa începe la ora 12:26 şi se va termina la ora 14:49.

Gradul de acoperire al Soarelui va fi de 34% în zona de sud-vest a țării și 45% în nord-est. În Brașov, va fi de aproximativ 39%. 

Între orele 12 și 15, Planetariul „Cosmonaut Dimitrie Prunariu” din Brașov va organiza o sesiune de observații ale Soarelui.

Specialiştii recomandă privitorilor să nu se uite la Soare fără filtre speciale: ochelari de eclipsă, mylar sau cele mai dense filtre pentru aparate de sudură.

Eclipsa parțială apare atunci când Soarele și Luna nu sunt aliniate exact și astfel Luna acoperă Soarele doar parțial. Acest fenomen poate fi observat de obicei de pe o mare parte a Pământului.

Următoarea Eclipsă de Soare, de această dată – hibridă, va avea loc pe 20 aprilie 2023. Va putea fi observată în zona Asiei și Australiei.