La propunerea Facultății de Științe Exacte și Inginerești din cadrul Universității 1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Senatul Universității conferă titlul de „Doctor Honoris Causa” domnului gl.lt.(r) dr. ing. cosmonaut DUMITRU DORIN PRUNARIU. Ceremonia de decernare va avea loc vineri, 30 noiembrie 2018, ora 12.00, în sala Aula Magna (A9) a Universității.

Dumitru Dorin Prunariu este primul și singurul român care a zburat în spațiul cosmic. Zborul a fost efectuat în anul 1981, la bordul navei spaţiale SOYUZ-40 şi al statiei orbitale SALIUT-6, în cadrul programului internaţional INTERCOSMO și a durat 7 zile, 20 de ore și 42 de minute. După încheierea misiunii spaţiale, activitatea domniei sale se remarcă, atât în plan științific, cât şi în plan diplomatic şi al relațiilor internaţionale, prin promovarea excelentă a României şi a imaginii acesteia în cadrul instituţiilor internaţionale, al instituţiilor europene şi la nivelul ONU.

În semn de recunoaștere a meritelor în promovarea internațională a studiului asteroizilor cu potențial de impact cu Terra si implicarea in activitatea mai multor instituții, inclusiv la nivel ONU, în anul 2017 Uniunea Astronomica Internațională a decis ca numele lui Dumitru Prunariu să fie dat unui asteroid din centura principală de asteroizi a Sistemului Solar, asteroidul numindu-se „10707 Prunariu”.

În plină sărbătoare a Centenarului Marii Uniri, prezența cosmonautului român la Alba Iulia ne onorează și ne îndeamnă să medităm asupra valorilor autentice românești. Comunitatea este invitată să participe la acest eveniment prin care mediul academic albaiulian aduce un omagiu personalității-simbol a domnului Dumitru Dorin Prunariu.