Festivalul – concurs de tradiții și obiceiuri „Cultură pentru Cultură”, eveniment cultural unic în Europa, continuă duminică, 14 iulie 2019, la Rimetea, singura comunitate rurală din România distinsă cu premiul Europa Nostra al Comisiei Europene pentru conservarea patrimoniului cultural material.

Cea de-a V-a etapă a festivalului va cuprinde de această dată secțiunile minorități naționale, dar și gastronomia și gospodăria tradițională.

Manifestările de la Rimetea vor debuta duminică, 14 iulie 2019, la ora 16,30, cu concursul destinat păstrării obiceiurilor și tradițiilor minorităților naționale urmat apoi de prezentarea gospodăriei și gastronomiei tradiționale, secțiune în cadrul căreia comunele din zonă vor prezenta cele mai gustoase preparate gastronomice tradiționale și vor reconstitui interiorul unei gospodării specifice.

Membrii juriului acestei etape sunt:

  • Gheorghița Nicolae, producător al emisiunii TEZAUR FOLCLORIC, Televiziunea Română – președintele juriului
  • Doina Ișfănoni, cercetător etnolog, istoric de artă – Muzeul Național al Satului ,,Dimitrie Gusti” București
  • Corneliu Bucur, cercetător științific, președinte Academia Artelor Tradiționale din România
Concursul de la Rimetea va fi urmat de un spectacol folcloric extraordinar susținut de Ansamblul de dansuri tradiționale grecești „Kimata”, Ansamblul de dansuri tradiționale săsești din Sebeș, Ansamblul folcloric aromân „Pilisterlu”.

Spectacolul va continua cu Ansamblului Folcloric „Augustin Bena” al Județului Alba, dirijat de Alexandru Pal, alături de soliștii vocali Roxana Reche, Nicolae Plută, Dorina Narița, Floricica Moga, Maria Filimon, Leontina Fărcaș și ansamblul de dansuri al județului Alba coordonat de Alexandra și Flaviu Mîrza. Evenimentul va fi prezentat de jurnalistul Andreea Bogdan.

Etapa a V-a a Festivalului – concurs de tradiții și obiceiuri „Cultură pentru Cultură” este un moment propice și pentru cei care doresc să viziteze obiectivele turistice din zonă precum Muzeul Etnografic Rimetea, centrul istoric din Rimetea, Cetatea Colțești, Piatra Secuiului, Biserica Unitariană Rimetea.

Pentru a ajunge la locația de desfășurare a festivalului puteți folosi indicația GPS: 46°26’40.2″N 23°34’09.1″E

Festivalul – concurs de tradiții și obiceiuri „Cultură pentru Cultură” este un proiect cultural unic în Europa care își propune să promoveze valorile, obiceiurile, gastronomia și tradițiile autentice ale Albei.

Evenimentul a ajuns în acest an la cea de-a XIV-a ediție și inițial a debutat ca o întrecere culturală între comunitățile rurale din Alba pentru un premiu în bani prin care își putea reabilita căminele culturale.

Festivalul este organizat de Consiliul Județean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, iar etapa de la Rimetea este organizată în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Rimetea.