Radiografia Covid-19 în județ, făcută de dr. Daniela Popa Dreghici, director adjunct în Sănătate Publică, medic epidemiolog al DSP Alba: ”Situația este sub control în Alba. Dacă ne ajută și cetățenii, putem trece cu bine peste această perioadă”

În actualul context, direcțiile de sănătate publică din țară au devenit, aproape peste noapte, instituții de importanță vitală în coordonarea și monitorizarea situației provocate de răspândirea noului coronavirus. Existența, la nivelul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Alba a unei echipe sudate, formată din specialiști cu experiență, dedicați meseriei și caracterizați de o înaltă responsabilitate, a făcut ca instituția noastră să pornească din timp și cu dreptul în lupta cu coronavirusul. Decizii prompte, luate fără ezitare, multe ore peste program, petrecute fie pe teren, fie în laboratorul de testare, toate coroborate cu responsabilitate din partea majorității cetățenilor au făcut ca, la ora actuală, situația să fie sub control în județul Alba, iar cifrele o demonstrează: 118 cazuri pozitive, 6 persoane vindecate, 4 persoane decedate, 57 de persoane internate, dintre care majoritatea cu o evoluție clinică bună și niciun caz în stare critică. 

 

La aproximativ 7 săptămâni de la primele măsuri întreprinse de DSP Alba, dr. Daniela Popa Dreghici, director adjunct al DSP Alba și fără îndoială unul dintre oamenii momentului, face o radiografie detaliată a situației epidemiologice la nivelul județului Alba, datele fiind valabile pentru data de 14 aprilie 2020, ora 12.00: 

 

”Județul Alba a fost printre primele județe la nivel național care au intrat în alertă, din cauza riscului de apariție a cazurilor de îmbolnavire cu Covid-19, de la întoarcerea în țară din Italia, a autocarului cu elevi ai Liceului de Arte Regina Maria, din Alba Iulia, în noaptea de 24 februarie 2020. Încă de atunci au început primele acțiuni de izolare la domiciliu a tuturor celor reîntorși în țară.

De la începutul acțiunii am realizat importanța testării pacienților suspecți simptomatici, județul nostru fiind arondat Institutului de Boli infecțioase Cluj pentru testare. Colaborarea dificilă  cauzată de distanță și supraaglomerare (deoarece în Cluj se lucrau teste recoltate din întreg Ardealul), ne-au determinat să demarăm o acțiune de dotare cu aparatură și testare la nivel local. Astfel am reușit să începem testarea în Laboratorul propriu al DSP-ului, din data de 26 martie 2020, primind un aparat RT-PCR în regim de comodat de la Facultatea de Medicină Veterinară din Cluj, laborator în care, până la acest moment, au fost testate peste 1800 de persoane.

La acest moment (azi, 14 aprilie 2020), situația îmbolnăvirilor la nivelul județului Alba se prezintă astfel: – 118 cazuri pozitive Covid-19; – 4 cazuri decedate; – 6 cazuri vindecate.

Consider că este important de știut care este procedura ce se aplică la nivelul spitalelor din județ: orice persoană care s-a întors din străinătate sau este contact cu un caz declarat pozitiv și prezintă simptome respiratorii, anunță medicul de familie despre starea de sănătate, iar în cazul agravării simptomelor respiratorii se prezintă la cel mai apropiat spital, unde la cortul de triaj este consultată și se recoltează teste pentru Covid-19. Dacă starea pacienților necesită supraveghere medicală, acesta se izolează în spitalul la care s-a prezentat, urmând ca în cazul rezultatului pozitiv să se interneze în Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Alba. Dacă prezintă o formă severă de îmbolnăvire și pacientul prezintă și alte patologii cronice, se va transfera la Spitalul suport Blaj, cel care deservește cazurile grave din județ. Când capacitatea de internare a Secției Infecțioase din SJU Alba este depășită, pacienții cu forme medii sunt transferați la Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud, denumit generic spital de linia a II-a. Având în vedere creșterea cazurilor de îmbolnăvire în zona Munților Apuseni, am solicitat Ministerului Sănătății includerea pe lista spitalelor de linia a II-a și a spitalului orășenesc Abrud.

În prezent, 57 de persoane depistate pozitiv cu Covid-19 se află internate în unități spitalicești din județ. Cazurile care sunt pozitive dar asimptomatice sau prezintă forme minore de îmbolnăvire, în număr de 46 la acest moment, sunt izolate în condiții extrem de stricte la domiciliu, și 5 în centrul special amenajat pentru izolarea personalului medical.

O situație mai delicată a apărut la Centrul de Dializă Nefromed din Alba Iulia, unde până la acest moment 11 persoane dializate, un medic și 3 asistente medicale au fost diagnisticați pozitiv. Deși au fost testate toate persoanele dializate și personalul angajat, continuăm reluarea periodică în testare a tuturor pacienților și personalului medical din centru, la cele mai mici simptome, pentru a avea un control foarte strict privind starea de sănătate a acestei categorii extrem de expuse de pacienți.

La nivelul județului Alba, avem la acest moment 358 persoane carantinate, din totalul de 706 de la începutul perioadei, în 16 locații din diverse zone ale județului.

Prin creșterea capacității de testare la nivel județean, după intrarea în funcțiune a aparatului RT-PCR primit de SJU-Alba, putem ajunge la circa 300 persoane testate zilnic. Vom efectua în continuarea testarea persoanelor instituționalizate în centre de asistență socială, precum și a personalului angajat în aceste centre, la apariția celei mai mici suspiciuni de infecție Covid-19, pentru a preveni din timp apariția cazurilor de îmbolnăvire la această categorie de persoane.

”În concluzie, considerăm că la nivelul județului Alba, printr-o muncă de echipă între toate instituțiile implicate în depistarea, izolarea, supravegherea și tratarea cazurilor de îmbolnăvire Covid-19, am reușit până la acest moment să controlăm eficient toate cazurile apărute. Este în primul rând meritul cetățenilor județului, care au înțeles, cu mici excepții, să respecte toate măsurile impuse la nivel național prin ordonanțele militare, dar și cele suplimentare impuse de autoritățile locale. Insistăm în continuare să se înțeleagă, de către toți locuitorii județului, fie ei tineri sau seniori, că nu este momentul relaxării măsurilor de izolare și distanțare socială, chiar dacă vremea frumoasă și Sărbătorile Pascale ne îndeamnă la socializare. Avem încredere într-o bună colaborare în continuare, astfel ca printr-un efort comun, depus în primul rând de personalul medical aflat în prima linie, alături de patul pacienților internați, împreună cu autoritățile locale care au acționat prompt la toate recomandările DSP-ului, precum și de înțelegerea dumneavoastră, a cetățenilor că este mult mai ușor să prevenim, decât să tratăm, vom reuși să depășim această perioadă dificilă pe care o traversăm împreună”,  spune dr. Dreghici Popa Daniela, Director executiv adjunct Sănătate Publică.

Articolul precedentGCS : 118 cazuri de infectare cu COVID-19 în Alba, 4 decese și 6 pacienți vindecați.
Articolul următorAu fost aprobate noile programele pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.